Pátek, 26. dubna 2024

U Kyjova skončily hlavní práce na likvidaci ekologické havárie

U Kyjova skončily hlavní práce na likvidaci ekologické havárie

O víkendu skončily hlavní práce na likvidaci následků ekologické havárie, která se stala předminulý pátek na silnici mezi Vracovem a Vlkošem u Kyjova. Při tragické dopravní nehodě zahynul jeden z účastníků, z převrácené cisterny se vylilo asi 9000 litrů bionafty. Odborná firma musela na místě neštěstí odtěžit 100 tun kontaminované zeminy. Na místě nyní zbývá dokončit jen drobné úpravy, řekla dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí radnice v Kyjově Šárka Hauserová.

Palivo znečistilo nejen vozovku, kde bude ještě po několik dní snížena rychlost pro projíždějící auta na 30 kilometrů v hodině, ale navíc kontaminovalo přilehlou mokřinu. Při sanaci se pak odborníci potýkali se spodní vodou. Bylo ji nutné odčerpávat.

"Na místě jsme položili skruže. Vodu lze nejen odčerpávat, ale především můžeme jednoduše kontrolovat její složení," uvedla Hauserová. Podle odborníků je tato ekologická havárie jednou z největších, která se na Kyjovsku v uplynulých letech stala.

Při nehodě se čelně srazila cisterna s naftou s protijedoucím peugeotem, který vjel do protisměru. V osobním voze zahynul devětatřicetiletý řidič, jeho o 20 let mladší spolujezdkyně utrpěla těžká zranění. Nehodu pravděpodobně způsobil řidič peugeotu při neopatrném předjíždění, řekla ČTK mluvčí policie. Výše způsobených škod. Škody se odhadují na milion korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů