Pátek, 29. března 2024

Kdo rád mlsá med, bude zdravý hned aneb Dny zdraví 2007

Kdo rád mlsá med, bude zdravý hned aneb Dny zdraví 2007

Praha, 4.10. 2007 - Zdravá města ČR se opět zapojila do celonárodní kampaně Dny zdraví, která letos probíhá již po třinácté a patří tak mezi nejstálejší kampaně v České republice. Kampaň se zaměřuje na zdraví obyvatel v tom nejširším pojetí – tedy zdraví nejen jako absence nemoci, nýbrž stav celkové fyzické, duševní a sociální pohody. Letošní kampaň probíhá již od konce září a stovky akcí, soutěží výstav, seminářů a dalších aktivit spojených s tématem zdraví budou moci lidé ve více jak dvou desítkách měst navštěvovat až do konce října.

Hlavním cílem Dnů zdraví je zajímavou formou informovat občany o tom, jak správně pečovat o své zdraví, jak je možné předcházet zdravotním potížím a zároveň jim také nabídnout aktivity, které mohou dlouhodobě přispívat k jejich fyzické i duševní pohodě. Tématickou různorodostí i zapojením odborných partnerů v jednotlivých městech se jedná o vůbec nejrozsáhlejší akci na podporu zdravého životního stylu v České republice. Zatímco v roce 1995 se do Dnů zdraví zapojilo 5 Zdravých měst, v loňském roce připravilo bohatý program již 27 měst a obcí. V letošním roce se poprvé k této kampani připojuje také celý kraj, a to Zdravý kraj Vysočina.

V rámci podzimní kampaně jsou Zdravými městy již tradičně podporovány i mezinárodní aktivity - charitativní Běh Terryho Foxe cílený na boj s rakovinou či happening Pochod všech generací.

Výběr z programů prvních dnů:

Kuřim - od 5. do 7.10. probíhají Medové dny – vše o medu a jeho konzumaci v nejrůznějších podobách

Blansko - 4.10. Jarmark zdraví s prezentací sdružení i jednotlivců a jejich činností podporující rozvoj zdraví

Bolatice – 9.10. – Den zdraví, kde je možné nechat si změřit objem plic, tlak krve, množství cukru v krvi, cholesterol, zopakovat si poskytování 1. pomoci, ochutnat výrobky zdravé výživy ze školní jídelny, ad.

Brno - již od 28. září probíhají desítky akcí zaměřené na podporu zdraví u všech věkových skupin, zdravou výživu, podporu tělesných aktivit a mnohé další. Program vyvrcholí Během Terryho Foxe v sobotu 6.10.

Chrudim – 6.10. proběhne Pochod všech generací v doprovodu živé hudby; 18.10. Fórum pro zdraví s možností konzultací s odborníky, zakoupení produktů zdravé výživy apod.

Praha - Libuš a Písnice – 6.10. před budovou úřadu MČ proběhne Biojarmark

Příbram – 8.-12.10 nabízí Zdravotní ústav v Příbrami měření tělesných parametrů – cholesterol, cukr v krvi, BMI index apod., poradenství v oblasti zdravé výživy, odvykání kouření ad.

Třeboň – 4.-6.10 – mezinárodní konference Výchova ke zdraví a kvalita života

Strakonice – 8.10. – Den otevřených dveří v Nemocnici Strakonice – série přednášek na různá zdravotní témata

Ke kampani Dny zdraví se letos doposud přihlásila tyto města, obce a regiony: Kraj Vysočina, Blansko, Bolatice, Brno, Drahanská Vrchovina, Chrudim, Hodonín, Jihlava, Jilemnice, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Mladá Boleslav, Pelhřimov, Praha – Libuš a Písnice, Příbram, Prostějov, Strakonice, Třebíč, Třeboň, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Vsetín.

Aktuální informace o programech zúčastněných měst, obcí a regionů najdete na internetové adrese: www.nszm.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů