Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vzniká ekologická kolonie

Vzniká ekologická kolonie

Stavby pasivních a ekologických domů již nejsou ojedinělými výjimkami. V Hradčanech u Tišnova vzniká výjimečný projekt Sluneční ulice.

V malé obci Hradčany u Tišnova vzniká ojedinělý projekt ekologické výstavby. Na pozemcích na okraji obce se počítá s výstavbou devíti rodinných domů, které mají všechny ekologický charakter – některé mají vyhovět parametrům pasivního domu, jiné budou postaveny z přírodních materiálů a domy i pozemky a život na nich bude i jinak splňovat nároky na ekologii.

IMG_2023.jpgIMG_2016.jpg
Ojedinělý projekt ekologického stavitelství vzniká v Hradčanech u Tišnova

Na pozemku zatím stojí dva domy, z nichž jeden je již dokončen, a hrubá stavba druhého by měla být hotova v nejbližší době. Část domů bude mít extenzivní zelené střechy a likvidace splaškových odpadních vod budou zajišťovat místní čistírny odpadních vod.

Pasivní parametry první stavby

První dokončený dům – označovaný v projektu jako „pasivní dům C1“ – je přízemní rodinný domek odpovídající 3 kk. Jeho obytná část je orientována do zahrady na jižní straně, pomocné, nevytápěné části domu jsou při jeho severní straně. Obytná místnost má přímou návaznost na zahradu s výstupem na dřevěnou terasu, na východní straně terasy směrem na východ je rozšířený přístřešek, který kryje prostor venkovního sezení. Vzhledem k tomu, že se jedná o dům s parametry pasivního domu, je izolovaný na obvodovém plášti 35 až 38 cm izolace.

IMG_2026.jpgPD1
Solární kolektory na zelené střeše i dřevěné prvky podtrhují ekologický charakter stavby

Přírodní charakter

Výrazným architektonickým prvkem je integrování solárních kolektorů do konstrukce zelené střechy, čímž se stávají nedílnou součástí architektonického výrazu stavby. Přírodní charakter stavby má posílit i přiznaná trámová konstrukce, vybíhající do prostoru interiéru domu, a použití jílových omítek a režných cihel pálených i nepálených. Dům je rozdělen na vytápěnou, vysoce zateplenou část a částečně zateplenou nevytápěnou část domu se závětřím, spíží a sezónní šatnou. Tyto místnosti jsou přístupny ze vstupního závětří a kolna je přístupná samostatně z venkovního přístřešku.

Bez obav z radonu

Celá dřevostavba je od terénu oddělena provětrávanou mezerou o min. šířce 500 mm, což vylučuje pronikání radonu. V domě je použit také systém řízeného větrání s rekuperací, které je samo o sobě protiradonovým opatřením. Vytápění zajistí cirkulační teplovzdušný systém vytápění v kombinaci s rekuperačním systémem odsávání a řízeného přívodu větracího vzduchu.

Vzniká i slaměný dům

Další stavbou ve Sluneční ulici, jejíž tvar a podoba jsou již zřetelné, je nízkoenergetický slaměný dům. Jedná se o individuální nízkoenergetický slaměný dům, který je navržen pro konkrétního zákazníka. Jeho základním stavebním materiálem je dřevo – odkorněné stromy –, sláma jako izolační materiál a hlína (venkovní a vnitřní omítky). Realizace hrubé stavby začala letos v létě na semináři a workshopu o stavění ze slámy, který pořádal stavitel domů ve Sluneční ulici Michal Navrátil z firmy Rigi.

Sláma, dřevo, hlína...

Dřevo, sláma a hlína byly zvoleny pro stavbu domu kvůli svým příznivým vlastnostem a příjemnému pocitu z nich. Tyto materiály mají také lidský rozměr: je znám jejich původ i majitel. Jsou to všechno materiály, které nejsou nijak upravovány (chemicky ani technologicky) – dřevo ze zimní těžby bylo dovezeno z lesa přímo na stavbu, kde bylo pouze odkorněno. Sláma, pochází okolních polí. Má vynikající tepelně-izolační vlastnosti, které jsou srovnatelné s běžně používanými izolacemi (minerální vata, polystyren). Hlína na omítky jezase přírodním a dostupným materiálem, který se vyskytuje všude kolem.

PD2PD1
Ve slaměném domě budou hliněné omítky

Dům je dvoupodlažní a bude v něm bydlet rodina s dětmi, počítá se i s garáží a zimní zahradou. Také střecha „slaměného domu“ bude zelená, extenzivní.

Prostor oživí jezírka

Exteriér výstavby rodinných domů ve Sluneční ulici budou doplňovat jezírka různé velikosti. Ta se ve Sluneční ulici na jednotlivých pozemcích dají zbudovat jednoduchým způsobem díky průsakové vodě. Malé i větší vodní plochy budou vhodné i pro koupání, plánované jezero na pozemku „C3“ bude mít po naplnění vodou vodní plochu o velikosti 500 m2 a hloubku tři metry. Smysl jezírek na pozemcích charakterizuje Michal Navrátil:

Voda je prastarý živel, který přitahuje vše živé včetně nás lidí. Vlastnit kousek divukrásného světa na svém pozemku je tajným snem snad každého z nás. Pod, nad a na okraji vodní hladiny se odehrávají velké i malé události, které můžete zažít u rybníčků a jezírek: vývoj žáby od vajíčka a pulce, boj obyvatel jezírka o život, milostné hrátky překrásných vodních vážek nebo rozkvétání prvních květů leknínu.

IMG_1999.jpgpohled
Jezírka poslouží ke koupání a zdůrazní přírodní ráz lokality

Kdo „do toho půjde“

V celém projektu Sluneční ulice nejde jen o ekologii týkající se samotné přírody a výstavby, ale také o dobré místo k životu pro její obyvatele. Jeho spoluautor Michal Navrátil o záměru říká:

„Cílem projektu Sluneční ulice je vytvořit místo, které má svého ducha a nezaměnitelnou tvář. Kde se lidé budou cítit šťastně a sousedy budou vnímat jako své nejlepší přátele. Aby tomu tak skutečně bylo je potřeba vytvořit nejen optimální prostředí (park), ale i dát dohromady obyvatele, kteří chtějí přispět k vytvoření přátelské atmosféry. V současné době se již dá hovořit o tématicky zaměřené lokalitě, kde všechny spojují stejné vlastnosti – blízký vztah k přírodě a lidem.“

Všechny pozemky v současnosti mají své majitele (jde většinou o mladé rodiny) kteří ovlivňují konečnou podobu svého příštího bydlení. Projekty se nabízely volně bez omezení, a tak mezi příštími obyvateli Sluneční ulice budou např. v jednom z domů technik (35) a učitelka (33) se dvěma dětmi školního věku, v dalším domě devětadvacetiletý IT administrátor s manželkou (26) a malým dítětem nebo živnostník v oboru stavebnictví (33) s manželkou (32) na mateřské dovolené.

IMG_1989.jpg 
Sluneční ulice v Hradčanech u Tišnova

 

http://extrabydleni.finexpert.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů