Pátek, 29. března 2024

Zelení jednají o fungování vlády, Bursík si věří

Zelení jednají o fungování vlády, Bursík si věří

"Nenechám se vydírat... Naopak, cítím se silnější, než kdy jindy," prohlásil před jednáním předseda Strany zelených Martin Bursík.

Členové republikové rady zelených dnes v Brně zahájili diskusi o pozici své strany v rámci vládní koalice. Zatímco kritici současného vedení požadují větší vliv na ministerstvech a dalších klíčových postech ve státní správě, předseda Martin Bursík a další lídři podle svých slov nevnímají vládní moc jako kořist a obsazování funkcí. Bursík tvrdí, že se cítí silný a nenechá se vnitrostranickými odpůrci vydírat.

"Věřím, že si to vyříkáme a že couvnou zpátky, že si uvědomí, že je to nesmysl a že by tím udělali špatnou službu zeleným," řekl podle agentury ČTK před jednáním Bursík na adresu svých spolustraníků, kteří žádají například zastoupení v dozorčí radě elektrárenské společnosti ČEZ.

Vicepremiér zdůraznil, že kvalifikovaní lidé mají šanci taková místa obsadit, jejich hlavní či jedinou kvalifikací ale nesmí být, že jsou ze Strany zelených, a nesmí takovou funkci získat vydíráním či nátlakem v médiích. "Nenechám se vydírat... Naopak, cítím se silnější, než kdy jindy," prohlásil Bursík.

Jeden z jeho kritiků, odcházející náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek ale tvrdí, že požadavek na získání některých funkcí není samoúčelný. "Jde o nástroje, které nám umožní prosazovat zelenou politiku," uvedl před zasedáním republikové rady. I proto by podle něj členové dozorčích rad vlivných státních či polostátních firem nominovaní Stranou zelených mohli významnou část svých odměn posílat na charitativní účely.

I když Pávek předložil návrh na vystoupení z vlády, sám si odchod z trojkoalice nepřeje. "Doufám, že republiková rada přijme taková opatření, aby můj návrh na vystoupení z vlády nemusel projít... Samozřejmě, že bych nechtěl z vlády, chtěl bych, aby zelení posílili pozice v rámci vládní koalice, aby lépe mohli plnit svůj volební program," dodal.

Jacques zpochybňuje požadavky na obsazení pozic náměstků

Šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques soudí, že požadavky na obsazení funkcí náměstků či členů dozorčích rad jsou "šlápnutím vedle". "Mluvit o obsazování státní správy a vnímat ji jako svou kořist považuji za ostudné. Musím říct, že se za tyto hlasy Strany zelených stydím," řekla novinářům.

O nástupci Kuchtové by se mělo rozhodnout později

I když se čekalo, že republiková rada dnes doporučí kandidáta na nového ministra školství (více čtěte ZDE), podle Bursíka nástupce Dany Kuchtové zřejmě definitivně vybere až předsednictvo strany spolu s poslaneckým klubem a vedením republikové rady. Předseda zelených uvedl, že zatím neskončily rozhovory se všemi adepty, navíc republiková rada nemá kompetence vybírat ministry. "Nebylo by vhodné, kdyby tato republiková rada vybírala ministra z osudí," soudí.

Současně vyjádřil přesvědčení, že republiková rada nereprezentuje skutečné rozložení názorů ve Straně zelených. "Každou republikovou radu beru jako trénink," uzavřel Bursík.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů