Čtvrtek, 25. dubna 2024

SHARP vyvinul novou technologii pro recyklaci plastového odpadu

SHARP vyvinul novou technologii pro recyklaci plastového odpadu

Sharp chce zvýšit množství recyklovaného plastu použitím polypropylenu na vnější části nových zařízení pro domácnosti a stanovil si za cíl použít 1 000 tun recyklovaného plastu ve fiskálním roce 2008.

Společnost Sharp oznámila, že vyvinula technologii na separování a opětovné použití polypropylenu (PP) shromážděného podle japonského zákona na recyklaci domácích spotřebičů z plastových částí domácích zařízení jako je např. televize, klimatizace, ledničky a pračky, a recyklovat jej v plast vysoké kvality.

Tato technologie - tohoto typu poprvé použitá v průmyslu - zpracovává použitý plast, ke kterému jsou stále připojeny kovové části a různé příměsi a dříve byly považovány za průmyslový odpad.


V roce 2001 Sharp vyvinul a implementoval technologii pro uzavřený cyklus recyklování materiálů, která umožní opětovné použití zbytků plastových částí výrobků. Jedná se o separovaný materiál (polypropylen [PP] nebo polystyren [PS]) ze čtyř druhů výše zmíněných domácích spotřebičů, opětovně použitý do nových domácích zařízení.


Díky tomu se sníží množství použití nového plastu a pomůže to chránit neobnovitelné zdroje. Zároveň je množství shromážděného plastového odpadu pro recyklaci výzvou k dalšímu urychlení a zefektivnění tohoto úsilí.

Patentovaná technologie firmy Ube Industrie přidává barvivo do recyklovaného PP tak, aby nebyly nečistoty viditelné a bylo možné znovu použit PP ve vnějších součástech nových domácích zařízení. Sharp poprvé použije tuto technologii v září 2007 pro vnější části ledniček.

Zdroj: http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů