Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Přibyšicích zahajují stavbu zpracovny bioodpadu

V Přibyšicích zahajují stavbu zpracovny bioodpadu

BENEŠOV - Zařízení, které bude v provozu už v příštím roce, denně zpracuje 102 tuny organického odpadu a vyrobí z nich kompost   

Snížit objem domácnostmi vyprodukovaného odpadu pomáhají nejen kampaně vyzývající k třídění. V Benešově zahájili již v roce 2004  přípravu na výstavbu zařízení na zpracování biologických odpadů. Za přípravné práce zaplatilo město 600 tisíc korun. Už dnes bude stavba zařízení na zpracování bioodpadů zahájena.
Celá technologie bude stát na již existující skládce v Přibyšicích. Tamní údolí je už dvanáct let zaváženo domácím odpadem. Kapacita skládky by bez využití nové moderní technologie zpracování odpadu měla podle odhadů postačovat nejvýše na dalších patnáct let. Životnost skládky prodlouží  právě anaerobní digesce. Díky ní se bude z organického odpadu vyrábět při vysokých teplotách a bez přístupu vzduchu hmota vhodná i pro hnojení.
Po naplnění kapacity skládky by měl odpad o dva metry převyšovat sousední silnici z Benešova do Neveklova.
Celý proces zaštítí společnost Bio Servis Benešov s.r.o., v níž mají 35 procent Technické služby Benešov, zbytek vlastní  IUT  Czech.
„Na výstavbu si Bio Servis půjčí sto sedmdesát milionů korun, na něž má podepsanou s bankou úvěrovou smlouvu,“ uvedl jediný zaměstnanec Bio Servisu Benešov Jiří Jandač s tím, že pět pozemků, které vlastnil v Přibyšících Benešov přešlo darovací smlouvou do vlastnictví TS a ty je jako svůj vklad vložily do společnosti Bio Servis.
Zpracování odpadu ale něco bude stát. Je možné, že  se domácnostem zvýší cena poplatků za odpad?
„To se teprve bude řešit,“ přiznává Jiří Jandač. Připomněl, že už v době, kdy na radnici pracoval jako místostarosta, vstupoval Benešov do akce s podmínkou, že se poplatky drasticky zvyšovat nebudou. „Po spuštění technologie v příštím roce by občané více než dnes, tedy 440 korun na hlavu a rok, platit neměli, společnost Bio Servis s tím ani nepočítá,“  dodal Jandač.


Zdeněk Kellner

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů