Sobota, 20. dubna 2024

Studenti zdravotnických škol v Českých Budějovicích shlédnou výstavu o problematice využívání PVC ve zdravotnictví

Studenti zdravotnických škol v Českých Budějovicích shlédnou výstavu o problematice využívání PVC ve zdravotnictví

ČESKÉ BUDĚJOVICE  - Během měsíce října mají studenti středních a vyšších zdravotnických škol v Českých Budějovicích možnost shlédnout výstavu sdružení Arnika, která se věnuje rizikům používání PVC (polyvinylchloridu) a jeho změkčovadla DEHP (di-2-ethylhexyl ftalátu) ve zdravotnictví. V období od 15. do 25.října shlédnou výstavu studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické, poté výstava poputuje na Vyšší odbornou školu zdravotnickou Bílá vločka. Výstava studenty informuje o zdravotních rizicích pacientů, kteří jsou ošetřováni pomůckami z PVC a o možnostech náhrady tohoto materiálu. Z hlediska ochrany zdraví pacientů je zde totiž častým problémem používání změkčovadel, tak zvaných ftalátů, které se do PVC přidávají, aby se dosáhlo požadované pružnosti. Protože tyto látky nejsou v PVC pevně vázány, mohou během léčebných procedur z pomůcek unikat a toxicky působit na reprodukční systém pacienta. Tyto materiály jsou ve zdravotnictví stále používány přestože k nim existují dostupné alternativy.

Mezi nejcitlivější skupinu pacientů patří nedonošené děti na perinatologických (novorozeneckých) centrech kvůli značné expozici DEHP ze zdravotnických pomůcek a nedokončenému vývinu reprodukčního ústrojí novorozence. U pacientů na dialýze může příjem DEHP až 1000 x převyšovat průměrný příjem běžné populace. U těhotných nebo kojících žen na dialýze dochází k značné expozici plodu, respektive kojeného potomka.

V České republice si rizika spojená s používáním zdravotních pomůcek z PVC měkčeného ftaláty uvědomuje stále více odborníků (1). Přesto je omezování PVC ve zdravotnictví proces velmi pozvolný. Nicméně příklady dobré praxe ukazují, že se lze těmto nebezpečným látkám vyhnout. Po zvážení rizik souvisejících s ftaláty se rozhodlo nahradit využívané PVC pomůcky novorozenecké centrum Fakultní nemocnice v Olomouci. Pražská nemocnice Na Homolce pro změnu nahradila infuzní IV vaky a sety z PVC. "Prakticky pro všechny výrobky z PVC existují bezpečnější alternativy (2). Jedná se například o polypropylen, polyethylen, polyuretan, ethylen vinyl acetát nebo silikon. Po případně lze použít PVC měkčené jiným změkčovadlem než je DEHP," tvrdí vedoucí kampaně Arniky "Nehrajme si s PVC" (3) Ing.Miroslava Jopková.

Tato aktivita sdružení Arnika je podpořena grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

 

Přílohy:

(1)   Příklady studií vypovídajících o rizicích využívání PVC a DEHP:

M. Rossi, M. Mühlberger 2000: Vystavení novorozenců DEHP (di-2-ethylhexylftalátu)a možnosti prevence v Evropě. Health Care Without Harm, říjen 2000, překlad Arnika.

M. Jopková, L. Kleger 2007: Hodnocení výskytu esterů kyseliny ftalové a dalších aditiv v hračkách a obalech na hračky z PVC (formát pdf). Doplněná verze, Praha, březen 2007, zpracovala Arnika pro EPS a SOS.

A. Watson 2006: Pozor! Nebezpečný prach! Praha, červenec 2006, vydala Arnika. Studie obsahuje informace o koncentracích ftalátů, PBDE a alkylfenolů zjištěných v českých kancelářích a v dešťových srážkách.

J. Sochůrek, J. Hajšlová, V. Kocourek 2007: Kvalitativní analýza enviromentálních kontaminantů technikou GC x GC/TOF-MS. K dispozici pouze na internetu. Studie obsahuje zajímavá data o znečištění řek ftaláty.

(2)   Seznam alternativ k PVC ve zdravotnictví je dostupný na internetových stránkách pvc.arnika.org

(3)   Kampaň “Nehrajme si s PVC” má za cíl minimalizovat používání PVC všude tam, kde existují bezpečnější alternativy. Arnika chce dosáhnout toho, aby se PVC nepoužívalo především v hračkách a výrobcích pro děti, v potravinových obalech, aby se minimalizovalo použití tohoto materiálu také ve zdravotnickém sektoru. Tyto naše požadavky se promítly také do petice “Za náhradu PVC”.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů