Pátek, 19. dubna 2024

Audi A8 2.8 FSI: Ekologická benzínová verze hledá své místo

Audi A8 2.8 FSI: Ekologická benzínová verze hledá své místo

Pro Audi se jedná o krok do neznáma. Modernizovaná A8 dostala nový motor 2.8 FSI, a dokonce i zdroje z automobilky odmítají byť jen tipovat, kolik exemplářů této verze má šanci najít svého majitele.

Nijak nás to nepřekvapuje. Bezmála dvě třetiny prodaných A8 mají pod kapotou diesel. A to by měl změnit nový benzínový vidlicový šestiválec FSI o objemu 2,8 litru s pohonem předních kol, výkonem 209 koní a točivým momentem 280 Nm?

Zkusit to může. Pravda je však taková, že i bez pohonu všech kol a s hliníkovou karoserií váží tahle A8 téměř 1,7 tuny. Na silnici se naštěstí pohonné jednotce daří hmotnost auta poměrně úspěšně maskovat. Audi se při faceliftu modelu zaměřilo na lepší odhlučnění, takže je 2.8 při vyšších rych-lostech stejně tichá jako kterákoli jiná verze. A tím myslím opravdu tichá. Bohužel převodovka multitronic má s motorem dost práce a musí ho drasticky vytáčet, pokud je potřeba cokoli živějšího než lehká akcelerace.

Další změny na A8 jsou minimální. Řízení je podle slov Audi „sportovnější“ (to znamená, že je o něco tužší než dříve), ale jinak je příjemně přesné. A zatímco přepracované tužší pneumatické pérování nyní alespoň trochu zlepšilo chování auta na okreskách, domácím teritoriem A8 stále zůstává hltání dálničních kilometrů. Ani výbava nemá vážné nedostatky: Všechny modely mají kožené čalounění, satelitní navigaci, čtyřzónovou klimatizaci a audiosystém Bose, který je natolik dobrý, že se příplatková audiosoustava Bang & Olufsen zdá jako holá pošetilost.

Nakonec přicházejí na řadu kupecké počty. Verze 3.0 TDI, která má o 170 newtonmetrů a 24 koní více, vás přijde na 2,045 milionu korun. Započítejte
do toho úsporu na palivu a vyšší hodnotu naftového auta při dalším prodeji a máte jasno. Pokud základní cena 2.8 FSI nebude začínat pod 1,8 milionu, v nabídce zaškrtněte raději diesel. V ČR nebude A8 2.8 FSI v prodeji.

Líbí se nám
* Impozantní kultivovanost v dálničních rychlostech
* Slušná výbava základního modelu
* Dobře navržený interiér

Nemůžeme vystát
* Když chcete dát motoru 2.8 FSI zabrat, zní nepříjemně.
* Na okreskách jsou náklony stále citelné.

AUDI A8 2.8 FSI
* Cena 1 850 000 Kč (odhad)
* Nejvyšší rychlost 237 km/h
* 0-100 km/h 8,0 s
* Spotřeba 8,3 l/100 km
* Emise CO2 199 g/km
* Hmotnost 1690 kg
* Motor V6, 2773 cm3
* Výkon 209 koní v 5500 ot./min.
* Toč. moment 280 Nm při 3000 ot.
* Převodovka 7stupňová CVT
* V prodeji nyní

(John Mcllroy, Carauto)


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů