Čtvrtek, 28. března 2024

Perspektivní tepelně izolační materiál

Perspektivní tepelně izolační materiál
Jedním z řešení současné neuspokojené poptávky v České republice po izolačních materiálech je rozšíření jejich sortimentu o dosud nevyužívané druhy. Mezi ně patří tuhá polyisocyanurátová pěna PIR, která se hodí zejména jako tepelná izolace plochých střešních plášťů.

Jde o tuhou desku požadované tloušťky s oboustranným krytím povrchu různého typu, která se svým vzhledem i tepelně izolačními vlastnostmi podobá materiálu PUR. Navíc se vyznačuje velmi dobrou požární odolností. Proto před vlastní aplikací tohoto materiálu provedla firma HSF System a.s. požární zkoušky, a to jak na chování střech při vnějším působení požáru, tak na požární odolnost celé skladby střešní konstrukce.

DESKY V NĚKOLIKA VARIANTÁCH

Pro účel zkoušek byl zvolen perspektivní výrobek nizozemské firmy IKO Insulations s obchodním názvem ENERTHERM. Je dodáván v několika variantách: V prvé řadě jde o BGF, což je oboustranný kryt skleněnou rohoží nasycenou bitumenem, další je MG, tedy oboustranné skleněné rouno s minerálním povlakem. Varianta ALU představuje oboustranný multivrstvý komplex ze sulfátu a hliníku, ALU 50 je pak oboustranně 50 mikrometrů silná fólie z čistého hliníku. Objemová hmotnost je 30 kg/m3.

Desky PIR mohou být dodávány s hladkými čely pro kladení v jedné vrstvě, nebo ve dvou vrstvách "na střih". Možná je i varianta se zámky.

Velice zajímavá je i hodnota součinitele tepelné vodivosti lambdaD, která je pro desky BGF a MG tloušťky < 80 mm = 0,028 [W/m.K] a pro desky tloušťky >= 80 mm = 0,027 [W/m.K], lambdaD pro desky ALU a ALU 50 je u všech tlouštěk 0,023 [W/m.K]. Klasifikace reakce na oheň dle EN 13501-1 je u desek BGF třída F a u desek MG, ALU a ALU 50 třída E.

ZKOUŠKY POTVRDILY POŽÁRNÍ ODOLNOST

Provedené zkoušky potvrdily původní předpoklad o požární odolnosti materiálu PIR. Střešní konstrukce klasického provedení, tzn. ve složení nosný střešní trapézový plech, parotěsná zábrana PE fólie, desky PIR a hydroizolace z dvouvrstvého systému POLYGUM,vykázala dle EN 1365-2 odolnost REI 30. Následná zkouška shodné skladby chování střech při vnějším působení požáru dle EN 13501-5 prokázala klasifikaci BROOF(t3). V případě použití proto není nutné dělit plochu střechy pásy o jiné skladbě na úseky menší než 1500 m2.

Po zhodnocení výsledků zkoušek a deklarovaných parametrů lze konstatovat, že tento materiál je již v současné době rovnocennou alternativou k ostatním, které se používají v konstrukci plochých střech, a jeho pozitivní vlastnosti se v budoucnu projeví mnohem výrazněji. Vzhledem k nízkému součiniteli tepelné vodivosti lambdaD a vzrůstajícím požadavkům na tepelný odpor konstrukcí staveb je zřejmé (viz tabulky), že postačí podstatně menší tloušťky této tepelné izolace pro dosažení požadovaného tepelného odporu střešní konstrukce.

Působením ohně se materiál PIR netaví a neskapává ani neodstřikuje do okolí hořící částice. Povrch buněk uhelnatí a tím snižuje rychlost pronikání ohně do hloubky.

Dá se říci, že tepelně izolační materiál PIR je jedním z nových výrobků rozšiřujících paletu tepelných izolací ve stavebnictví. Jeho vysoký součinitel tepelné vodivosti lambda (až 0,023 [W/m.K]), nízká objemová hmotnost (30 kg/m3) spolu s přijatelnými vlastnostmi při působení požáru umožňují jeho široké použití v konstrukci plochých střech. Z ekologického hlediska je PIR netoxický, neobsahuje CFC a zanedbatelný není ani jeho přínos při dopravě - oproti minerálním vláknům a EPS je u něj potřeba přepravovaného množství až o 40 procent nižší.

AUTOR: Rudolf Kuzník
HSF System a.s.


Porovnání tepelného odporu [R] materiálů tepelné izolace pro ploché střechy

tloušťka [mm] tepelný odpor R [(m2.K)/W] (RNOR. pro ploché stř. = 4,17)

Minerální vlákna* EPS** PIR***

80 2 2,11 3,48

100 2,5 2,63 4,35

130 3,25 3,42 5,65

150 3,75 3,95 6,52

180 4,5 4,74 7,83

* Pro zjednodušení byla použita hodnota lambda pro vrstvu složenou z 50% tloušťky SPODROCK a 50% DACHROCK (lambda = 0,040[W/m.K])

** Pro EPS použita hodnota lambdaD pro EPS 100 S Stabil =0,038 [W/m.K].

*** Pro PIR použita hodnota provedení ALU a ALU 50 lambdaD = 0,023 [W/m.K]


Tloušťka tepelné izolace pro dosažení R=4,17 [(m2.K)/W]

Minerální vlákna EPS 100S Stabil PIR ALU a ALU 50

167 mm 158 mm 96 mm

Použité hodnoty _ pro jednotlivé materiály jsou deklarovány výrobci. Pro zjednodušení a názornost byly výpočty provedeny pouze se základními hodnotami, bez dalších vlivů.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů