Čtvrtek, 18. dubna 2024

Město chce zkoumat staré skládky odpadu v okolí

Město chce zkoumat staré skládky odpadu v okolí

KOPŘIVNICE - Radnice stále hledá cesty, jak se zbavit starých ekologických zátěží na katastru města a jeho místních částí. Dědictvím minulých dob je řada větších či menších skládek rozesetých po celém okolí Kopřivnice. Jejich celkový počet není znám, podchycena je desítka největších skládek a podle dosavadních zjištění většina z nich obsahuje nebezpečné odpady nebo zdraví škodlivé prvky.

Přímo na katastrálním území Kopřivnice se nacházejí čtyři skládky. Kromě pravděpodobně největší a také nejnebezpečnější skládky neutralizačních kalů pod kynologickým cvičištěm u výjezdu na Závišice jde o skládku u lesa Benčáku, skládku komunálního a průmyslového odpadu pod dnešním Bubla rančem a čtvrtá je skládka inertního odpadu umístěná mezi areál průmyslovky a řadovými garážemi na ulici Husově. Po jedné staré skládce najdeme v Drnholci, Vlčovicích, Závišicích a hned tři se nacházejí na katastru Vlčovic.

 

„O jednotlivých skládkách máme velmi rozdílné penzum informací. Někde známe velikost a objem skládky stejně jako přibližné složení odpadu, jinde nemáme vůbec žádné informace,“ přiznává vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici Hynek Rulíšek. Než bude moci město připravovat případnou likvidaci skládek a ucházet se o peníze na jejich zaplacení, musí provést průzkumné práce a nechat zpracovat nebo aktualizovat analýzu rizikovosti skládek.

„Budeme žádat o dotaci na provedení těchto průzkumných prací a studii, i to totiž stojí nemalé peníze,“ tvrdí místostarosta Zdeněk Krajčír zodpovědný za oblast životního prostředí.

Odhadované náklady na dokumentaci, analýzy a studie se pohybují mezi dvěma až třemi miliony korun. Důkladný průzkum skládek je nutný také z toho důvodu, že dotaci na případné odstranění nebo rekultivaci lze získat pouze na skládky, jejichž původce nelze dopátrat nebo již neexistuje on ani jeho nástupce. Tato podmínka může v případě, že jediným původcem těchto skládek byl státní nebo národní podnik Tatra, poněkud komplikovat získání prostředků na vyřešení problémů se skládkou neutralizačních kalů, ale možná i dalších skládek. Tatra, a. s., je totiž podle vyjádření jejích zástupců právním nástupcem obou podniků.

Podle místostarosty Krajčíra však město má šanci na dotace dosáhnout, protože dokázat, že jediným původcem skládek byla automobilka je dnes v podstatě nemožné a neexistují pro to žádné důkazy. „Žádosti rozhodně podáme a doložíme veškeré požadované doklady, dokázat jediného původce skládky je totiž po těch letech problém,“ uzavřel Krajčír.


Autor / zdroj: Kopřivnické noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů