Čtvrtek, 28. března 2024

Listí zpracují ekologicky

Listí zpracují ekologicky

LITOMĚŘICE - Listí nebo posekaná tráva už nemusí končit na skládce komunálního odpadu. V zájmu zvyšování separace odpadu připravilo Město Litoměřice pro své obyvatele novou službu, která je zdarma.

Od pondělí si mohou v areálu technických služeb půjčit  velkoobjemový vak na kompostovatelný, tedy biologicky rozložitelný  odpad. Jakmile ho naplní, telefonicky si objednají jeho vývoz .

Vaky jsou určeny pouze pro listí, jehličí, posekanou trávu, slámu, seno, větvičky stromů a keřů do průměru 3 centimetrů, dřevěné piliny, hobliny, hnůj (pouze ve směsi s listím, trávou, pilinami a jiným nasákavým materiálem), sklizenou a částečně zahnívající zeleninu a ovoce (pouze ve směsi s listím, trávou, pilinami a jiným nasákavým materiálem), popřípadě starý kompost.

Do vaku nepatří veškerý odpad
„Jakmile vývozce zjistí v obsahu jiný druh odpadu, nevyveze vak do doby, než objednatel odstraní nežádoucí příměsi,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích Pavel Gryndler.  Náklady spojené s vývozem pak budou účtovány objednavateli. Pokud znečistí  kompostovatelný  odpad nežádoucím materiálem opakovaně, bude takové jednání vnímáno  jako přestupek se všemi právními důsledky.

Vaky si zájemci mohou rezervovat na telefonním čísle 416 725 521. „K dispozici budou proti podpisu ve vrátnici technických služeb Na Kocandě, a to ve dnech pondělí a středa od 7 do 17 hodin a v úterý, čtvrtek a pátek od 7 do 15 hodin,“ informoval zástupce ředitele technických služeb Ivo Elman.
Odpad bude ukládán na skládku biologického odpadu v Malých Žernosekách, s jejímž provozovatelem uzavřelo Město Litoměřice smlouvu o zajištění tohoto druhu služeb.
 Radim Tuček, Eva Břeňová

MOJE LITOMĚŘICKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů