Sobota, 20. dubna 2024

Likvidace odpadů bude stát města statisíce

Likvidace odpadů bude stát města statisíce
REGION (kra) - Obyvatelé měst na Vysočině budou muset od nového roku sáhnout v drtivé většině opět hlouběji do svých kapes.

Vedení příslušných radnic stojí totiž před zásadním rozhodnutím: pokud nechtějí vybírat od prvního ledna maximální možný poplatek, musí odvoz a likvidaci odpadků dotovat částkami, které jsou v řádu statisíců korun.

O zvýšení poplatku, který může činit maximálně 500 korun na osobu, už ale reálně uvažují na Jihlavsku radní v Brtnici. "Zatím jsme o tom nejednali, ale předpokládám, že se poplatek zvýší asi na 396 korun," informoval místostarosta Stanislav Jirků o pravděpodobném vzrůstu ceny z dosavadních 372 korun. Přiznal, že příjmy od obyvatelů likvidaci odpadů úplně neuhradí. "Dotujeme to ročně částkou kolem 250 tisíc," doplnil Jirků.

V Polné byla k tomuto účelu sestavena devítičlenná pracovní skupina, která shromažďuje potřebné podklady za rok 2006. "V letošním roce je poplatek 340 korun. Část nákladů bere město na sebe," informoval starosta Jindřich Skočdopole. O tom, jaká nakonec bude výše poplatku pro rok 2008, rozhodne zastupitelstvo na svém nejbližším zasedání.

V Třešti jsou na maximální možné hranici poplatku a ušetření rodinného rozpočtu radní neplánují ani pro příští rok. "O zlevnění neuvažujeme," potvrdil místostarosta Vladislav Hynk.

Obdobná situace panuje v Telči. "Nemáme co řešit, jsme na maximální možné výši a vybrané peníze ani zdaleka nepokrývají částku, kterou do toho město dává," seznámil s problémem starosta Roman Fabeš. "Pokud někdo vyprodukuje odpad, tak by si ho měl také zaplatit. Nevidím důvod, proč by to za své obyvatele mělo dělat město," podělil se o názor.

A jak na tom jsou okresní města? Ve Žďáře nad Sázavou v současné době lidé platí 440 korun a ani příští rok by se podle předběžných odhadů starosty Jaromíra Brychty nemusel poplatek zvyšovat.

Naopak, vyšší poplatek plánují v Havlíčkově Brodě. Obyvatelé města v tomto roce platí za likvidaci a odvoz odpadů 480 korun. Od prvního ledna budou muset sáhnout do peněženky pro 500 korun.

Třebíčští radní letos vybrali od občanů 432 korun. Podle mluvčího radnice Ivana Přibíka se od nového roku zvýší poplatek na 492 korun.

O zvýšení poplatku na maximální možnou hranici reálně uvažují i na radnici v Pelhřimově. Konečné slovo budou mít zastupitelé, kteří zasednou k jednání až na konci října. Situace se nebude měnit ani v krajském městě. Jihlavská radnice už totiž vybírá maximálně přípustných pět set korun.

http://www.jihlavske-listy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů