Úterý, 16. dubna 2024

Europoslanci zmírnili limity pro emise u aut

Europoslanci zmírnili limity pro emise u aut
Evropský parlament včera nakonec zmírnil svůj původní návrh na omezení emisí u automobilů.

Původně europoslanci navrhovali omezení emisí oxidu uhličitého u nových aut na 120 gramů na kilometr do roku 2012, což kritizovaly jak automobilky, tak členské státy unie jako nerealistické. Konečný návrh počítá se snížením na 125 gramů CO2 na kilometr do roku 2015, tedy o tři roky později.

Včerejší hlasování sice není pro automobilky zavazující, ale počítá se s tím, že výrazně ovlivní podobu normy, kterou v prosinci předloží Evropská komise. Ta již závazná bude, byť až poté, co ji schválí členské státy Evropské unie.

Hlasování ve Štrasburku je velkým neúspěchem pro zelené a socialisty, jejichž návrhy většinou neuspěly. Neuspěl ani "nejproslulejší" z návrhů žádající omezení maximální rychlosti automobilů na 162 kilometrů za hodinu.

Uspěl naopak jiný návrh, který si také získal poměrně velkou mediální pozornost. Reklamy na auta by měly nést podobné varování jako reklamy na cigarety. Místo toho, že kouření poškozuje zdraví, by tam mohlo být upozornění, že vůz znečišťuje životní prostředí tolika a tolika gramy oxidu uhličitého.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů