Pátek, 29. března 2024

Energie z odpadu pro Brno

Energie z odpadu pro Brno

Konsorcium společností Siemens a CNIM získalo zakázku na rekonstrukci spalovny komunálního odpadu SAKO v Brně. Kontrakt má hodnotu 88 mil EUR, rekonstrukce bude probíhat do roku 2010. Jihomoravská metropole tak získá nejmodernější technologie pro likvidaci odpadu. Rekonstruovaná spalovna bude navíc vyrábět teplo a elektrickou energii pro přibližně 55 000 brněnských domácností.

Projekt zahrnuje úplnou rekonstrukci celého závodu včetně modernizace budovy, veškerých rozvodů a kotlů. Siemens zajistí dodávku řídicího systému, elektročásti, generátoru a parní turbíny o výkonu 22,7 MW. Ta bude kompletně vyrobena v brněnském závodě Siemens Industrial Turbomachinery, který se podílel i na jejím vývoji.

Po rekonstrukci se zvýší kapacita spalovny na více než dvojnásobek. Novinkou bude využití energie, která spalováním odpadu vzniká, pro výrobu tepla a elektrické energie pro brněnské domácnosti. V budoucnu bude v Brně každý rok ekologicky zlikvidováno až 220 000 tun odpadu z celého regionu.

Generální ředitel společnosti Siemens v ČR Pavel Kafka k podepsané smlouvě říká: "Siemens je předním dodavatelem technologií pro teplárny, papírny a elektrárny. V uplynulých deseti letech získal brněnský závod zakázky na dodání 20 turbín pro spalovny po celém světě. A dodávaný řídicí systém patří mezi nejmodernější na světě - mimo jiné bude použit v právě rekonstruované elektrárně v Tušimicích."

Rekonstrukce spalovny bude probíhat za provozu. Subdodávky k projektu realizují zejména české a moravské firmy. Vzhledem k rozšiřování výrobních kapacit v Brně nabízí závod Siemens Industrial Turbomachinery zaměstnání více než 80 novým pracovníkům do oblastí vývoje a výroby turbín a realizace zakázek po celém světě.

Jiří Kučera

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů