Pátek, 19. dubna 2024

Troubky opět zasáhla velká voda

Troubky opět zasáhla velká voda

TROUBKY: Ve středu 24. října se uskutečnilo taktické cvičení složek IZS v obci Troubky na Přerovsku. Cvičení bylo rozehráno vyhlášením třetího stupně povodňové aktivity na řece Bečvě. Situace v obci a na vodním toku Bečvy byla monitorována členy povodňové komise obce, která byla zřízena za předchozích stupňů povodňové aktivity, a jednotkou SDH Troubky.

25.10.2007 Aktualizováno 25.10.2007 14:20:21


Starosta obce Troubky zřídil krizový štáb a koordinoval jeho činnost s povodňovou komisí obce. Telefonicky informoval o vzniklé situaci Povodňovou komisi Olomouckého kraje, Operační a informační středisko IZS, sousední obce na toku řeky a primátora Statutárního města Přerova a požádal o vyslání pracovníků krizového štábu města Přerova pro pomoc při zabezpečení evakuace osob.

Do krizového štábu se dostavil řídící důstojník hasičského sboru z Přerova. K největšímu ohrožení mohlo dojít v obci Troubky z důvodu ucpaného koryta řeky naplavenými kládami, které vytvářely hráz a zvedaly hladinu řeky nedaleko obce Troubky.

Starosta požádal o vyslání jednotky hasičů z Přerova, která po příjezdu monitorovala situaci. Velitel zásahu vydal rozkaz k nasazení jednotky s člunem na řeku Bečvu za účelem odstranění naplavených klád.

Po doplnění krizového štábu obce o zástupce krizového štábu města Přerova bylo zřízeno místo nouzového přežití na parkovišti u fotbalového hřiště, evakuována ubytovna a základní škola.

V prostoru ulice Na Dolách byly nalezeny dvě osoby, které se nepodařilo evakuovat včas a nacházely se na stromě, kde se uchýlily před stoupající vodou. Na jejich evakuaci byla nasazena jednotka dobrovolných hasičů.

Na místo byla povolána zdravotnická záchranná služba za účelem ošetření a převezení jedné zraněné osoby. Krizový štáb obce rozhodl o evakuaci základní školy. K evakuaci byly použity autobusy a žáci školy byli evakuováni do kina Hvězda v Přerově.

Policie uzavřela silniční komunikaci uvnitř obce a zřídila objížďku, tak aby přistavené autobusy k evakuaci školy nebyly ohrožovány silniční dopravou.

Po celou dobu provádění záchranných prací byl vedoucí zásahu ve spojení s krizovým štábem obce Troubky pomocí radiostanice a mobilních telefonů. Na krizový štáb byly předávány veškeré informace z místa zásahu a o stavu vody ve vodoteči řeky Bečvy. Po splnění všech výše uvedených úkonů bylo cvičení ukončeno.

Zúčastněné složky IZS:

Policie České republiky
Zdravotní záchranná služba Olomouckého kraje
HZS Olomouckého kraje, Územní odbor Přerov
Jednotka sboru dobrovolných hasičů Troubky
AČR Vrtulníková základna Přerov

Zdroj: Katastrofy.com, HZS Olomouckého kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů