Sobota, 27. dubna 2024

Jedou na plyn

Jedou na plyn
Další automobilky nabídnou ekologičtější vozy.

Prvních pět vozů Opel Zafira na zemní plyn (CNG) převzala pražská společnost Cheap Taxi, celkem by jich měla koupit čtyřicet. Roli při výběru sehrál zřejmě nejen fakt, že vozy jsou ekologičtější, ale zejména to, že plyn jako palivo je levnější a celkově se úspora provozních nákladů odhaduje na 50 procent proti vozům na klasická paliva. Navíc Opel nabízí auta už speciálně upravená jako taxi. Podle ČTK budou tyto vozy i levnější pro zákazníky - mají jezdit za 19 korun na kilometr.

Opel, který je považován v Evropě za lídra v segmentu vozů na CNG, získal už v Česku více zájemců. V příštích dvou letech by měl dodat víc než sto vozů Combo plynárenské společnosti RWE, vozidla testuje i přepravní firma DHL.

S nabídkou lehkých a užitkových vozů na zemní plyn přicházejí i další automobilky, například Fiat, Citroën a Renault. Volkswagen nabízí v Česku na zemní plyn velkoprostorový Touran EcoFuel a užitkový vůz Caddy. Škoda Auto plánuje sériovou výrobu Octavie na zemní plyn od roku 2008, v podobné verzi by se ale měl objevit v budoucnu i Superb a Roomster.

Všichni výrobci ale čekají na to, až přibude míst, kde se dá CNG "natankovat".
Limitujícím faktorem je právě nedostatečný počet čerpacích stanic. Počítá se ovšem s tím, že by jich do konce roku mělo být dvacet a v roce 2020 okolo stovky.

Stlačený zemní plyn má velkou budoucnost. Jednak je levný (jeho ceny se pohybují od 10 do 15 Kč/m3, což je asi poloviční cena proti ceně benzinu), jednak má vysoké oktanové číslo (130). Hlavně však jde o čisté palivo, které má výrazně nižší emise oxidu uhelnatého a uhlovodíků než ostatní paliva.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů