Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co s lesy? Radnice zvažuje prodej, může ale prodělat

Co s lesy? Radnice zvažuje prodej, může ale prodělat

Vedení žatecké radnice zvažuje prodej všech městských lesů. Za zhruba 550 hektarů, jejichž účetní hodnota je asi 200 milionů, by ale město podle současných odhadů získalo jen kolem 50 milionů. O prodeji lesů žatečtí radní uvažují, protože se jim nelíbí, jak se o ně stará příspěvková organizace Městské lesy, jejímu řediteli například vytýkali špatnou péči o vysazené mladé stromky.

Před třemi týdny si proto radní nechali od pracovníků odboru životního prostředí vypracovat pět variant, jak by mohli s lesy naložit. Vedle prodeje je možný třeba jejich pronájem nebo zrušení příspěvkové organizace s tím, že o lesy by se staral přímo zaměstnanec radnice. O koupi lesů v okolí Holedeče a Lhoty už projevila zájem společnost Lesy ČR. Vedoucí odboru životního prostředí na žatecké radnici Petr Janda ale prodej nedoporučuje. "Vnitřně bych se s prodejem těžko smiřoval, i když já nejsem ten, kdo o tom rozhoduje. Jde o historický majetek a vždy to bylo tak, že město, které mělo lesy, bylo bohaté," vysvětlil Janda.

Podle jeho zjištění u lesnických společností a ekonomů by město v současnosti za lesy dostalo 20 až 30 procent odhadní ceny. Případný prodej by se nelíbil ani řediteli organizace Městské lesy Lubomíru Segešovi. "Kdyby o prodeji radní rozhodli, byl by to hodně špatný obchod. Nezdá se mi ani možnost pronájmu. Hrozí nebezpečí, že firma lesy vytěží, odejde a další péče zůstane na městě jako majiteli," upozornil Segeš.

Radní získávají informace i v jiných obcích. "V pondělí jsme byli v Jesenici na Rakovnicku. Tamzvažují, že budou mít zaměstnance, odborníka, který zajistí péči o lesy nebo o prodej dřeva. Tak to dělá řada měst a obcí, hodně jich také lesy prodává. Zjišťujeme si různé zkušenosti," potvrdil místostarosta Žatce Aleš Kassal.

Zdroj: Silvarium

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů