Úterý, 23. dubna 2024

Obec Kněžice získala Evropskou cenu za energetickou efektivnost

Obec Kněžice získala Evropskou cenu za energetickou efektivnost

Prestižní Evropskou cenu za energetickou efektivnost (EEA) převzala v těchto dnech v Drážďanech obec Kněžice na Nymbursku. Ocenění získala za výstavbu unikátní bioplynové stanice s kogenerační jednotkou, která je nyní hlavním zdrojem energie v místě, a za další úsporná opatření, například zvýšení efektivity veřejného osvětlení. Projekt v ceně 135 milionů korun provedla společnost Skanska CZ od března 2006 do září 2007. Investorem byla obec Kněžice, která čerpala 85 % prostředků ze strukturálních fondů EU a zbytek prostředků pokryla vlastní půjčkou a dotací ze Státního fondu životního prostředí.

Evropská cena za energetickou efektivnost, European Energy Award (EEA) je cena za dosažení úsporných energetických cílů udělovaná obcím s podporou Evropské komise v rámci programu BALANCE.

Obec Kněžice, jejíž starosta Milan Kazda unikátní stavbu inicioval, nebyla plynofikována a její obyvatelé topili donedávna hlavně tuhými palivy. Chyběla zde i splašková kanalizace, což byl další důvod pro realizaci unikátní stavby.

„Obec Kněžice se rozhodla jít v oblasti vytápění a výroby energií ekologickou a úspornou cestou. Jednalo se o technologicky náročný a komplexní projekt, který má nyní šanci stát se vzorem pro ostatní obce v České republice. Navíc se po dvou litevských stavbách jedná teprve o třetí projekt v zemích střední a východní evropy, který toto významné ocenění získal,“ říká Zdeněk Svoboda ze společnosti Skanska CZ.

Program European Energy Award oceňuje města a obce v rámci Evropské unie, které na svém území iniciují zásadní kroky směrem ke snížení energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů energie. „Nezávislý auditor ocenil především energetickou soběstačnost obce v celé šíři, která například vedla k významnému snížení emisí CO2 z lokálních topenišť,“ uvedl Juraj Krivošík ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, které tento program koordinuje v České republice a jeho prvním partnerem u nás se stalo právě město Kněžice.

Projekt Energeticky soběstačná obec Kněžice zahrnuje soustavu centrálního zásobování teplem s rozvodem tepla, jíž jako zdroj slouží centrální kotelna na biomasu a bioplynová stanice, která celoročně vyrábí elektřinu a teplo. K ní bylo připojeno 149 automatických předávacích stanic, tj. 92 % trvale žijících obyvatel obce, kteří využívají vytápění a ohřev teplé užitkové vody z tohoto systému.

Nyní jsou Kněžice z velké části energeticky soběstačné. Většina budov v obci má ekologické vytápění obnovitelnými zdroji a vyrábějí se zde topné pelety z biomasy. O likvidaci splaškových vod a odpadu z místní farmy se pak stará bioplynová stanice. V ní mohou za poplatek ekologicky likvidovat organický odpad i obyvatelé a firmy z okolních obcí.

Bioplynová stanice má 330 kW elektrický a 405 kW tepelný výkon. Její roční produkce činí přibližně 2600 MWh elektřiny a kromě elektrického proudu produkuje vysoce kvalitní hnojivo. Kotelna na biomasu má pak výkon 1,2 MW. Část produkce elektrické energie přitom vykoupí společnost ČEZ jako „zelenou elektřinu“.

Zdroj: SKANSKA NEWS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů