Pátek, 26. dubna 2024

Vancouver podpísal environmentálnu dohodu

Vancouver podpísal environmentálnu dohodu

VANCOUVER 30. októbra (WEBNOVINY) - Kanadskí organizátori zimných olympijských hier 2010 vo Vancouveri robia všetko pre to, aby podujatie splnilo kritériá na ochranu životného prostredia. V pondelok spravili v tomto úsilí ďalší dôležitý krok, keď podpísali v New Yorku environmentálnu zmluvu Spojených národov. Tento akt má utíšiť kritikov, ktorí upozorňujú na negatívny dopad výstavby infraštruktúry na prostredie, ako aj predpokladané zvýšenie škodlivých emisií v súvislosti so zvýšenou návštevnosťou regiónu. Partnermi programu Spojených národov sa v minulosti stali aj iné "zimné" olympijské mestá, naposledy to bol taliansky Turín.

Podpísaním dohody sa organizačný výbor (VANOC) zaväzuje použiť moderné metódy na minimalizáciu škodlivého vplyvu podujatia pred jeho konaním, počas neho aj po zhasnutí olympijského ohňa. Medzi najdôležitejšie opatrenia patrí vybavenie jednotlivých športovísk energeticky výhodnými elektroluminiscenčnými diódami a využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Ochranárom však ani tieto záruky nestačia, hrozbu pre prírodu vidia najmä v budovaní novej dopravnej siete do dejiska lyžiarskych disciplín Whistleru, ktorá prinesie vyššiu mieru znečistenia a môže vyhnať medvede grizly a ďalšie živočíšne druhy z ich teritórií. "Pre mňa toto nebezpečenstvo predstavuje pravdu o VANOC-u viac ako nejaká takzvaná zelená dohoda," uviedol Joe Foy zo Západokanadského výboru pre voľnú prírodu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů