Úterý, 16. dubna 2024

Za nelegální skládku padl přísný trest

Za nelegální skládku padl přísný trest

Krajský soud v Hradci Králové ve středu odsoudil k 6,5 roku vězení podnikatele Václava Etlíka, který je podle spisu odpovědný za vznik nelegálního chemického skladu v Libčanech na Hradecku. Rozsudek zatím není pravomocný, protože státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Etlík byl obžalován z obecného ohrožení a nakládání s odpady. Hrozilo mu až 15 let vězení.

Soud Etlíkovi také na deset let zakázal podnikání v oblasti odpadů. Kraji, Hradci Králové a Libčanům má Etlík uhradit 7,5 milionu korun za náklady spojené s likvidací skladu. Pro uspokojení nároků Hradce Králové a Libčan soud také zajistil nemovitosti v Etlíkově majetku. Etlíkovu žádost o propuštění z vazby soud zamítl.

Etlík před soudem tvrdil, že zákony neporušil a na nakládání s odpady a nebezpečnými látkami měl povolení. "V areálu jsme nedělali nic protizákonného a vše bylo pod kontrolou úřadů," uvedl před soudem Etlík, který si ohledně odvolání ponechal lhůtu. Podle svého advokáta se zřejmě odvolá.

Podle soudu Etlík skladoval chemické látky takovým způsobem, že pracovníkům skladu a zhruba 800 obyvatelům Libčan hrozila v případě reakce látek i smrt. Soudkyně Jana Chládková připomněla, že nedaleko skladu se nacházela základní a mateřská škola.

Soudkyně také poukázala na odpovědnost a spoluzavinění orgánů hradeckého kraje a města Hradec Králové, které podle ní neprováděly dostatečnou kontrolu. "Lze položit otázku, jak je možné, že měsíc před objevením skladu proběhne kontrola, která řekne, že je vše v pořádku," řekla soudkyně. Pozastavila se i nad tím, že příslušné orgány sklad v tomto místě vůbec povolily.

Kontroly se podle soudkyně zabývaly jen malou částí skladu a další objekty s nebezpečnými látkami nechávaly bez povšimnutí. "Kontroly byly předem ohlášené, byla to Potěmkinova vesnice," řekla soudkyně. Kraj ústy svého mluvčího Imricha Dioszegiho pochybení odmítl. "Způsob, jakým obžalovaný v Libčanech podnikal, kraj nepovolil," řekl mluvčí.

Etlík podle obžaloby skladoval chemikálie nezákonným způsobem, látky byly uloženy v nevyhovujících obalech, nebyly zajištěny proti úniku a existovalo nebezpečí výbuchu či požáru. Státní zástupce Jan Vodička pro Etlíka požadoval trest kolem osmi let vězení. Soud podle Vodičky v rozsudku nezohlednil vysoké náklady spojené s likvidací skladu.

Sklad v Libčanech policisté objevili v dubnu 2006, pracovníci společnosti Dekonta následně do spaloven odvezli přibližně 600 tun toxických látek. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny či chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů.

Krajský úřad hradeckého kraje po ukončení likvidace, která stála přes 30 milionů korun, nechal zpracovat analýzu rizik znečištění. Z ní vyplývá, že půda v nelegálním skladišti je znečištěna ropnými látkami a těžkými kovy. Nebezpečné chemikálie však podle expertů nepronikly do podzemních vod ani studní v okolí areálu a lidem z obce nyní nehrozí žádné nebezpečí. Většinu peněz na likvidaci skladu dal stát.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů