Čtvrtek, 28. března 2024

Buďte ekologicky zodpovědní - recyklujte s námi!

Buďte ekologicky zodpovědní - recyklujte s námi!
  • V ČR bude na konci roku 2007 až 8 milionů vyřazených mobilů
  • T-Mobile chce "nastartovat" dosud mizivý zájem lidí o recyklaci starých telefonů
  • V rámci akce za každý odevzdaný mobil zákazníci obdrží slevový poukaz v hodnotě 200 Kč

Praha 7. listopadu 2007 - Ačkoliv již od června roku 2005 v ČR platí zákon o recyklaci elektroodpadu (novela zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech), a tedy i mobilů, lidé zatím příliš aktivní v tomto směru nejsou. V roce 2005 do společnosti T-Mobile přinesli jen zhruba 372 kusů přístrojů, loni necelých 683 kusů a letos také zatím ještě nebylo dosaženo magické tisícové hranice. Podle odhadů bylo přitom v ČR jen v loňském roce vyřazeno na 1,3 milionu mobilů a celkový počet vysloužilých telefonů, které u nás doma leží v šuplících a skříních, může na konci roku 2007 činit 5 až 8 milionů!

"Přestože se poslední dobou množí chvályhodné kampaně na podporu ekologického chování, Češi zatím příliš 'zeleně' nemyslí," říká Martina Kemrová, tisková mluvčí T-Mobile a dodává: "Málokdo si uvědomuje, že skladováním starých telefonů či baterií může výrazně uškodit životnímu prostřední. Navíc tak leží ladem velké množství surovin, které by bylo možno recyklovat a znovu použít."   

Společnost T-Mobile, která možnost recyklovat mobilní telefon nabídla v České republice jako první, ještě před nabytím účinnosti dané novely zákona, proto nyní přichází s dalším aktivním krokem. Spouští kampaň, v jejímž rámci bude až do 31. ledna 2008 za každý odevzdaný vysloužilý mobil poskytovat poukázku, tzv. Recyklístek, ve výši 200 Kč včetně DPH na nákup nového mobilního přístroje, Twist sady či příslušenství ve svých značkových prodejnách.

Podle různých zahraničních studií je opětovné využití součástí a materiálů z vyřazených mobilních telefonů enormně žádoucí. Mobily obsahují mnoho cenných kovů, jež lze snadno recyklovat a znovu použít ve výrobě dalších zařízení. Z opačného úhlu pohledu právě kvůli přítomnosti těchto materiálů představují mobily na smetištích značnou zátěž pro životní prostředí.

"Pro představu: z pěti milionů nepoužívaných tuzemských mobilů by mohlo být recyklováno až 120 kg zlata, 45 kg paladia, 1 250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií by šlo znovu získat na 19 000 kg kobaltu," sdělil David Beneš z kolektivního systému REMA, který recyklaci mobilních telefonů zajišťuje. Například právě výroba baterií z roční celosvětové těžby kobaltu spotřebuje celých 15 %. V případě těžby zlata a stříbra zhruba 3 % objemu směřují na výrobu mobilů, u palladia jde dokonce až o 12 % objemu těžby. Nebo jiným metrem: při získání mědi recyklací dochází až k 87% úspoře elektrické energie oproti její výrobě z vytěžených rud! "Češi zřejmě mají k vyřazeným mobilním telefonům zvláštní osobní vztah. Na rozdíl od jiných elektrospotřebičů, jejichž recyklace pomalu ale jistě začíná fungovat, se starého mobilu zbavuje jen málokdo," dodal Beneš.

"Kampaň na podporu recyklace starých telefonů je zcela v souladu s dlouhodobým důrazem na společenskou zodpovědnost naší firmy," uvedla Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace T-Mobile. "Dosavadní chabé výsledky bezplatného zpětného odběru přístrojů nás přiměly zamyslet se nad tím, jak zákazníky motivovat k ekologickému chování. Věříme, že Recyklístky budou slavit úspěch, pomohou zlepšit současný nevyhovující stav a nastartují pravidelné vracení starých přístrojů," dodala.

Recyklístky je možné při nákupu uplatnit hromadně (jednorázově maximálně 5 kusů na osobu) a lze je také kombinovat s aktuálně poskytovanými akčními cenami a slevami. Slouží pouze k nákupu nových zařízení a příslušenství, nelze je využít k placení vyúčtování za služby, k dobití kreditu na twist kartách a podobně. Pro získání poukazu zájemce při odevzdání starého mobilu vyplní jednoduchý formulář a prokáže svou totožnost občanským či jiným platným průkazem. V případě podezření budou vracené přístroje ověřovány v databázi odcizených mobilních telefonů.

Prezentaci z pracovní snídaně na téma recyklace najdete zde.

Zdroj: http://t-press.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů