Čtvrtek, 18. dubna 2024

Chebští stále nevzdávají boj o své lesy v Německu

Chebští stále nevzdávají boj o své lesy v Německu

CHEB - Vedení chebské radnice se znovu pokusí prodat hájenku, která je součástí historického majetku města na území sousedního Německa.

Má jít o jakýsi test bavorské zemské vlády. Ta má už od poloviny minulého století v nucené správě zhruba šest stovek hektarů převážně lesních pozemků, které městu Cheb po staletí patří.

Bavorská vláda městu Cheb brání v tom, aby se ujal vlastnických práv. Odvolává se při tom na jeden z německých zákonů. V chebských lesích tak stále hospodaří Bavory najatá firma. Nejenže město Cheb není informováno o výsledcích tohoto hospodaření, ale také veškerý výtěžek z něj je ukládán na zvláštní účet u německé banky.

Při dosavadních jednáních Němci požadovali, aby peníze, které by město za prodej lesů mohlo získat, byly vloženy do nadace, v níž by jednu polovinu správní rady tvořili zástupci Chebu, druhou pak zástupci odsunutých německých obyvatel tohoto města. Z peněz nadace by se pak opravovaly památky na území tzv. Egerlandu, které zahrnuje nejen oblast českého Chebska, ale i přilehlý region v bavorské části SRN. S takovým návrhem pochopitelně ani pravicové vedení chebské radnice nemohlo souhlasit.

Po řadě let neúspěšných jednání se nakonec Cheb rozhodl otestovat bavorskou vládu. Chce prodat hájenku, která leží uprostřed lesů, jejím nájemcům, německým občanům. Podle mluvčí chebské radnice Martiny Kuželové je odhadní cena hájenky asi 60 tisíc euro (1,62 milionu Kč). Rodina, která zde dlouhodobě bydlí, ale nabízí městu Cheb 80 tisíc euro (2,16 milionu Kč). Když chebští zastupitelé tento návrh na prodej projednávali letos poprvé, neschválili jej. Byli zaskočeni, protože neměli dostatek informací. Teď to snad pochopí, tvrdí Kuželová s tím, že podle znalce, který zná ceny nemovitostí v SRN, je uvedená hájenka jinak těžko prodejná. Je to bez elektřiny, bez vody. Asistent starosty, který se na tom místě byl podívat, říkal, že to je uprostřed hvozdů. Cesta k hájence je v zimě neprůjezdná, a tak její nájemník k ní chodí pěšky, auto nechává stát u silnice, vysvětluje Kuželová. S tím ale předseda chebských komunistů a člen zdejšího zastupitelstva Václav Černý nesouhlasí: Pořád si myslíme, že částka, která je nabízena za hájenku, není adekvátní. Když se vezmou jen pozemky, tak kdyby se prodávaly u nás, tak je jejich cena podstatně vyšší. Černý na jednání chebského zastupitelstva 15. listopadu proto návrh radních zřejmě nepodpoří i z dalších důvodů. Vím, že radnici jde o peníze. Že se připravuje rekonstrukce pěší zóny, že na to bude potřebovat spoustu milionů. Myslím ale, že bychom neměli tento prostor, mluvím o celých 600 hektarech chebského lesa, opouštět. Už proto, že tam jsou prameniště pitné vody. I proto, že jsou jiné cesty, jak s tím majetkem nakládat, říká Černý. Již dříve uvedl, že v dlouhodobém horizontu by výnosy z lesních pozemků v SRN přinesly Chebu více peněz, než jednorázový prodej. Odmítám jakoby zkoušky, jestli to projde nebo neprojde a jak se k tomu postaví bavorská vláda. Mám v tom jasno, jednoznačně tuto věc nepodpořím, dodává komunistický zastupitel rezolutně.

Obdobný názor zastává také Černého stranický kolega v chebském zastupitelstvu a poslanec Pavel Hojda. Odmítá prodej jak hájenky, tak všech pozemků, které město na německém území vlastní. Podle něj by se měl Cheb co nejdříve ujmout vlastnických práv a v těchto lesích začít hospodařit. Teprve poté, pokud by se ukázalo, že hospodaření je prodělečné, uvažovat o prodeji. Umožnění výkonu vlastnických práv městu Cheb ale zřejmě Bavoři nepovolí. Hojda proto v takovém případě bude prosazovat, aby celou záležitost rozhodl evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Takovou možnost již dříve nevyloučil chebský starosta Jan Svoboda (ODS). Zatím je vedení chebské radnice připraveno, pokud zastupitelé prodej hájenky schválí a pokud ji naopak odmítne bavorská strana, požádat o pomoc české ministerstvo zahraničí.

Chebští zastupitelé by o tomto problému měli jednat 15. listopadu.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů