Pátek, 19. dubna 2024

Klaus přednášel v Londýně o oteplování

Klaus přednášel v Londýně o oteplování
Londýn přivítal Václava Klause nejen jako hlavu České republiky, ale také jako vůdčí osobnost těch, kdo se vysmívají hrozbám globálního oteplování.

Zamračená obloha, celkem chladno, šedivo zpestřovaly jen podzimní odstíny listí na stromech. Počasí, které včera v Londýně panovalo, slušelo jen místním, kteří spěchali za svou každodenností, ale samo o sobě nemohlo rozzářit nikoho. Až na prezidenta Václava Klause.

Žádný global warming

"Už při obědě na radnici v City of London jsem říkal, že mě v Londýně zaujalo tohle, i toto, ale že mě zaujalo také to, že jsem tu nenašel žádný global warming. Je tu docela chladno, tak to asi s tímto fenoménem nebude tak hrozné, jak se některým jeví," svěřil se včera Klaus novinářům s tím, že své oblíbené téma na Brity "vypustil" už při prvním oficiálním setkání jeho třídenní návštěvy Velké Británie. Za jeho "modrou, ne zelenou" diplomacii Klause hlasitě kritizuje opoziční ČSSD i vládní zelení. Klaus své názory nekrotil ani v zemi, která se jako první chystá zavázat zákonem k radikálnímu snižování emisí CO2, jak předevčírem uvedla královna Alžběta II. ve svém tradičním projevu k otevření politické sezony. Časy se mění, a ekologická témata si už v Británii osvojili nejen monarchové, ale Klausovi před očima "zezelenali" i jeho ideoví spojenci, konzervativní toryové. Jejich současný vůdce David Cameron, odchovanec prestižní školy v Etonu, snad vzdálený příbuzný královny, který ale prý ze všeho nejraději poslouchá album britské kapely Smiths Queen is dead (Královna je mrtva), totiž patří k velkým propagátorům ekologicky citlivé politiky. I s ním se včera Klaus sešel.

"Chápu, že posunuje konzervativní stranu do politického středu, že se nevyjadřuje tak vyhroceně, ale myslím si, že jeho názory nejsou tak daleké od mých," tvrdil včera Klaus.

Prezident trval na tom, že o jeho skeptické názory na globální oteplování je v Británii velký zájem. "Za dvě hodiny budu mít přednášku v Chatham House, hlavním tématem bude globální oteplování, a už jsem všude musel rozdávat kopie toho projevu," dodal Klaus. Na přednášku skutečně nakonec čekal plný sál, Klaus v centru britské metropole zopakoval v uvolněné atmosféře své názory o hrozbách environmentalismu a představil svou knihu.

Setkání s hrdiny

Prezidenta s manželkou včera také "přijali" čeští veteráni z druhé světové války, kteří v Británii museli hledat útočiště podruhé před komunistickou perzekucí po roce 1948.

Společně se na vojenském hřbitově v Brookwoodu poklonili památce těch, kteří v bojích o Británii a za osvobození Evropy od nacismu položili své životy. Mezi veterány byl i třiadevadesátiletý Adolf Zelený, který v Britském královském letectvu sloužil až do roku 1971. "Mám dvě národnosti, ta první je československá, ta druhá je RAF," řekl včera hrdina po setkání s prezidentem. Oporou muži byla jeho "anglická" dcera a jeho slovům dodávala sílu jeho krásná čeština, rozechvělá jen jeho úctyhodným věkem.

V československé části hřbitova v Brookwoodu je asi 90 hrobů, kterým vévodí oficiální památník s reliéfem československého státního znaku z doby první republiky a nápisem Czechoslovakia.

Dárek pro královnu

Dnes se prezident setká s premiérem Gordonem Brownem, přijetí čeká prezidentský pár také u královny Alžběty II., které přivezli speciální, velmi osobní dárek.

"Královna slaví diamantovou svatbu a můj protokol objevil, že prezident Beneš přesně před šedesáti lety tehdy ještě snoubencům věnoval soubor od Mosera. Přinesli jsme pokračování, předpokládám, že některé kusy už se rozbily, tak to bude takové doplnění," řekl včera Klaus.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů