Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody zachránili lesík u letiště před průmyslovou zónou

Ochránci přírody zachránili lesík u letiště před průmyslovou zónou

LIBEREC - Strach z neustále se rozšířující průmyslové zóny Sever v liberecké čtvrti Růžodol přiměl ochránce přírody odkoupit lesík a mokřad zvaný Opičák.


„Naším cílem je uchránit tuto zelenou oázu před rozrůstající se komerční zónou a uchovat ji v současné podobě. Z těchto důvodů jsme lesík již asi před rokem koupili za prostředky získané ve veřejné sbírce Místo pro přírodu. Zaplatili jsme za něj 320 tisíc korun,“ uvedla Květa Morávková ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria.

Opičák je výjimečnou lokalitou, která se rozkládá na přibližně čtyř hektarovém území mezi obchodní a průmyslovou zónou Sever a libereckým letištěm.

Zatímco rozrůstání letiště už se ochránci přírody nejspíše obávat nemusí, protože město Liberec podle posledních zpráv od záměru získat pro letiště mezinárodní statut ustoupilo, tak zóna již klepe doslova na dveře. Bagry pracují jen několik desítek metrů od Opičáku.

V lesíku mohou milovníci přírody nalézt sromy staré přes sto let, například osiky, duby, javory, břízy či topoly. Lesík se stal také významným útočištěm řady druhů živožichů.

„Opičák je významný zejména pro rozmnožování obojživelníků a hnízdění drobného ptactva,“ konstatovala Květa Morávková.

Z obojživelníků se zde vyskytují například ropuchy, různé druhy skokanů a čolci. Ze zajímavých druhů ptáků tu hnízdí třeba drozd cvrčala, sedmihlásek hajní, zvonek zelený nebo žluva hajní.
 Aleš Vávra

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů