Sobota, 27. dubna 2024

Z jezírek v lese Opičák se ztrácí voda

Z jezírek v lese Opičák se ztrácí voda

LIBEREC - V unikátním lesíku na kraji průmyslové zóny klesá hladina jezírek. Ekologové se bojí, že by dokonce mohly vyschnout zcela. Důvod úbytku vody chtějí zjistit odbornou studií.

„Úbytek vody v jezírkách je znatelný. Domníváme se, že se může jednat o důsledek náhlých klimatických změn i prací v průmyslové zóně. Ve stavebních jámách je voda vidět,“ popsala Květoslava Morávková ze společnosti Armillaria.

Peníze však ochránci přírody musí na studii za deset až sta tisíce korun teprve získat. „Budeme žádat o dotace z fondu pro záchranu a obnovu Jizerských hor nebo z fondu Partnerství. Při neúspěchu budeme hledat finance jinde,“ sdělila Květoslava Morávková.

Armillaria koupila Opičák před rokem, aby ho zachránila před průmyslovou zonou Sever v Růžodole. Hypotézu o příčině ubytku vody kvůli stavebním pracem v zóně považují zatím jen za pracovní.

Podle krajského úřadu  jsou jezírka plněna pouze dešťovou vodou. Podzemní rezerva se jich nedotýká a v okolí není ani vodní tok. „Nadbytek vod ze srážkové činnosti pak je z tohoto prostoru odváděn do melorizačního zařízení kanálem,“ uvedl mluvčí libereckého kraje Jiří Langer.

Takzvané meliorační kanály vznikly v oblasti v 60. letech. „Řešení zůstalo zachováno i po stavbě průmyslové zóny, respektive po stavbě jejího dopravního napojení a výstavbě Globusu. Původní meliorační kanál byl v rámci stavby průmyslové zóny zrekonstruován, neboť jsou do něj napojeny i dešťové vody z průmyslové zóny. Původní odvedení přebytečných vod „Opičáku“  je napojeno na opravený propustek,“ vysvětlil Jiří Langer.

Právě krajský úřad posuzuje dopad dění v průmyslové zóně na životní prostředí. Veškeré legální stavby v zóně jím pak prošly. Byly jimi například obchodní  areál Globus, část městského dopravního okruhu, či VGP Park.

Z  původně průmyslové zóny se stala zóna obchodně průmyslová a nové supermarkety ji postupně zaplňují. Ve srovnání se svou sestrou v Doubí je její rozloha poloviční. V radnice nyní zpacovává návrh, aby se přiblížila zástavbě.
 Martina Machová

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů