Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na teplo domova stát přidá až polovinu nákladů

Na teplo domova stát přidá až polovinu nákladů
Téměř 50 % nákladů na pořízení solárního zařízení nebo 30 % v případě tepelného čerpadla můžete dostat jako dotaci ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Rozsáhlý program podporující ekologičtější způsoby vytápění má i hlavní město Praha. Na obou frontách letos bude mezi majitele bytů a domů rozděleno 83 milionů Kč, SFŽP věnuje 75 milionů Kč, zbytek na tyto projekty ze svého rozpočtu dal pražský magistrát. Obě instituce přitom přispívají fyzickým osobám na ekologické vytápění nejvýše polovinu vložených prostředků. Například u tepelného čerpadla však přispěje stát maximálně 60 tisíc Kč, zatímco pražský magistrát poskytne až o 20 tisíc Kč více.

JAK JE TO S ŽÁDOSTÍ?

Pokud jde o SFŽP, musí být žádost o dotace doručena do 12 měsíců od uvedení zařízení do provozu. Stát by už v příštím roce rád hradil příspěvky na ekologické vytápění z evropských fondů nejen podnikatelským subjektům, ale i fyzickým osobám, Evropská komise tomu zatím není příliš nakloněna. Jestliže se její stanovisko k podpoře fyzických osob v rámci Operačního programu Životní prostředí ale nezmění, budou fyzické osoby nadále dostávat peníze ze státního fondu.

V případě pražského magistrátu si o peněžní dotaci lze zažádat maximálně do 21 dní od uvedení zařízení do provozu. Nově pak bude možné o finanční příspěvek požádat až poté, co na něj budou oficiálně z rozpočtu města uvolněny peníze.

A ŠANCE NA ČERPÁNÍ?

I když se zkušenosti žadatelů s přidělením dotace v poslední době podstatně zlepšily, nejde o peníze, na které byste měli nárok automaticky. Nejčastějším důvodem odmítnutí žádosti přitom je nedodání požadovaných dokumentů, problémy s termínem uvedení do provozu nebo podnikatelská činnost v objektu. Neuspějí také ti, kteří na požadavky na přidělení dotace nemyslí už ve fázi přípravy projektu. Nárok na dotaci je rovněž vyloučen, pokud zvolené vytápění nemá požadované technické parametry. Pokud chcete o dotaci požádat, poraďte se ještě ve fázi projektu s odborným konzultantem, který zhodnotí dané řešení a případně navrhne jiné.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů