Pátek, 19. dubna 2024

SHARP vyvinul novou technologii pro recyklaci plastového odpadu

SHARP vyvinul novou technologii pro recyklaci plastového odpadu
Společnost Sharp oznámila, že vyvinula technologii na separování a opětovné použití polypropylenu (PP) shromážděného podle japonského zákona na recyklaci domácích spotřebičů z plastových částí domácích zařízení jako je např. televize, klimatizace, ledničky a pračky, a recyklovat jej v plast vysoké kvality.

Tato technologie - tohoto typu poprvé použitá v průmyslu - zpracovává použitý plast, ke kterému jsou stále připojeny kovové části a různé příměsi a dříve byly považovány za průmyslový odpad.

V roce 2001 Sharp vyvinul a implementoval technologii pro uzavřený cyklus recyklování materiálů, která umožní opětovné použití zbytků plastových částí výrobků. Jedná se o separovaný materiál (polypropylen [PP] nebo polystyren [PS]) ze čtyř druhů výše zmíněných domácích spotřebičů, opětovně použitý do nových domácích zařízení.

Díky tomu se sníží množství použití nového plastu a pomůže to chránit neobnovitelné zdroje. Zároveň je množství shromážděného plastového odpadu pro recyklaci výzvou k dalšímu urychlení a zefektivnění tohoto úsilí.

Patentovaná technologie firmy Ube Industrie přidává barvivo do recyklovaného PP tak, aby nebyly nečistoty viditelné a bylo možné znovu použit PP ve vnějších součástech nových domácích zařízení. Sharp poprvé použije tuto technologii v září 2007 pro vnější části ledniček.

Zdroj: www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů