Sobota, 20. dubna 2024

Daňová zvýhodnění pro ekologické výrobky se mohou rozšířit

Daňová zvýhodnění pro ekologické výrobky se mohou rozšířit

13.11.2007
Ministři financí členských zemí EU budou dnes v Bruselu hovořit o návrhu, s nímž přišly v květnu Velká Británie a Francie. Návrh počítá se snížením DPH pro některé výrobky, jež jsou šetrné k životnímu prostředí.

Stávající evropská pravidla pro DPH (jež jsou popsána ve směrnici o DPH z roku 2006) umožňují zavést sníženou daňovou sazbu na spotřebu energie. Smyslem tohoto opatření je zajistit chudším domácnostem přístup k energiím. Pravidla umožňují uvalit sníženou daňovou sazbu na řadu zboží a služeb, dosud se však při jejich výběru nezohledňovala ekologická kritéria.

Letos v červenci se Francie společně s Velkou Británií vyjádřila pro rozšíření seznamu zboží a služeb se sníženou daňovou sazbou o takové výrobky jako jsou úsporné žárovky nebo izolační materiály.

Přestože podpora Francie a Británie, které jsou tradičně proti jakémukoliv zavádění nové bruselské legislativy v oblasti daní, může přijetí opatření usnadnit, snižování harmonizovaných sazeb DPH bývá obtížné, neboť návrh musí získat jednomyslnou podporu všech 27 členských států.

Komise přiznává, že manévrovací prostor je s ohledem na odlišné úrovně snížené sazby DPH v členských zemích malý, neboť změna může narušit fungování vnitřního trhu. „Na tomto místě je zapotřebí politické vůle, která určí, jaké deformace je ještě možné považovat za přijatelné,“ uvedla Komise v tiskové zprávě z 5. července 2007.

Vedle politických faktorů mohou rozhodování ovlivnit i další sporné otázky, jako je například potenciálně konfliktní téma výběru, na které výrobky se snížená sazba bude vztahovat. „Problémem je, že technologie se vyvíjí tak rychle, že výrobky, které jsou energeticky účinné dnes nemusí být takové zítra. Statický seznam výrobků nám proto nepomůže“, uvedl nejmenovaný zástupce německé vlády pro list International Herald Tribune (IHT).

Evropská rada pro obnovitelné energie (EREC), která na evropské úrovni zastřešuje odvětví obnovitelných energií, ovšem tvrdí, že obnovitelné zdroje a energeticky účinné technologie se součástí seznamu stát musí. Argumentuje tím, že stávající pravidla vytváří „perverzní motivaci ve prospěch spotřeby energií, což je v rozporu s cíli EU v oblasti energetiky a životního prostředí“. V tiskové zprávě z 12. listopadu to uvedl ředitel politiky EREC Oliver Schäfer.

Podle IHT by Francie ráda dohodu o DPH prosadila v průběhu svého předsednictví v druhé polovině roku 2008. List počátkem měsíce uvedl, že by Francie mohla rovněž usilovat o sankce na dovozy ze zemí, které mají vysokou úroveň znečištění, jako je například Čína.

http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů