Úterý, 23. dubna 2024

ČEZ míří k zisku přes 40 miliard

ČEZ míří k zisku přes 40 miliard
Energetické společnosti ČEZ se daří ještě lépe, než se čekalo. Včerejší výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí překonaly odhady analytiků, když čistý zisk vzrostl meziročně o 59 procent na 8,67 miliardy korun. Tržby o 8,6 procenta na 123,5 miliardy.

Firma, která je dlouhodobě nejziskovější v zemi, navíc opravila odhad růstu zisků za celý letošní rok. "Letos očekáváme čistý zisk 36,9 miliardy korun a po započtení mimořádných vlivů, kam patří hlavně pokles sazby u odložené daně, dokonce 41,4 miliardy," uvedl generální ředitel společnosti Martin Roman.

Původní odhad přitom zněl 35 miliard korun. Tak jako tak jde ale opět o rekord - loni firma vydělala o 28 procent méně. Již teď je firma ziskovější než za celý loňský rok, kdy byl zisk 28,8 miliardy korun.

Za rekordními zisky stojí především zvyšování ceny elektřiny, které je trnem v oku tuzemským firmám i občanům. Dalším faktorem je i vysoký hospodářský růst země. "Cena elektřiny roste v celé Evropě. Poptávka se totiž stále zvyšuje. ČEZ se kromě toho daří i úspora nákladů a vynáší mu také zahraniční expanze," říká analytik Patria Finance Robert Keller.

On i ostatní analytici tak dopad výsledků na cenu akcií hodnotí pozitivně. "Firma dokázala, že si růst, kterým v současnosti její akcie procházejí, zaslouží. Chystáme zlepšit naše investiční doporučení," uvedl Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. Cenné papíry ČEZ tak včera jako jediné na pražské burze posílily o 0,45 procenta na 1330 korun za jednu. Od začátku roku jsou silnější už o 36 procent.

Firma dál pokračuje v expanzi. V současnosti jedná o vstupu na turecký trh prostřednictvím společnosti Akenerji Elektrik üretim. ČEZ také rozjíždí společný podnik s maďarským ropným a plynárenským koncernem MOL. Společně chtějí postavit dvě paroplynové elektrárny v Maďarsku a na Slovensku. Společná výstavba dvou elektráren s maďarskou plynárenskou firmou MOL by mohla být zahájena v roce 2009. Podle vedení ČEZ teď mezi firmami budou do konce prosince probíhat intenzivní jednání o podrobných podmínkách celého projektu. ČEZ se však netají tím, že jeho záměrem je v maďarské firmě získat desetiprocentní podíl.

"Právě v plynových elektrárnách vidíme budoucnost. Produkují totiž mnohem méně emisí. Spotřeba povolenek je oproti tepelným elektrárnám zhruba poloviční," prohlásil Roman. A obchod s povolenkami je dalším přínosem pro hospodaření firmy. Přebytečné může prodávat na trhu.

Společnost, která má dostatek volných peněz v řádu desítek miliard, pokračuje i v odkupu vlastních akcií. Firma jich už skoupila více než sedm procent za 46,3 miliardy korun. Schválila si přitom odkup až deseti procent.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů