Pátek, 19. dubna 2024

Zvažované vodní elektrárny na Ohři narazily na odpor

Zvažované vodní elektrárny na Ohři narazily na odpor

ŽATECKO, SEVERNÍ ČECHY - Povodí Ohře chce stavět dvě malé vodních elektrárny. Jedna má vyrůst na jezu na Ohři v Žatci a druhá v Terezíně. Oba záměry však narazily na odpor.

V Terezíně nesouhlasí s výstavbou památkáři, vůbec se s námi nebaví. Už jsme to vzdali. V Žatci nám vedení města zatím také není nakloněno, vybranou lokalitu chce město rozvíjet jako rekreační oblast. Stále však jednáme,“ řekl generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma.

„Pro náš státní podnik je výstavba malé elektrárny na Ohři v Žatci strategicky důležitá. Městu nabízíme naši aktivní účast i investiční podíl při realizaci klidové zóny města Žatce jako vyvolanou investici, spojenou se stavbou elektrárny,“ doplnil Michal Kraus, investiční ředitel Povodí Ohře.

Elektrárna větší než v Libočanech
Městu se ale záměr příliš nelíbí. Radní už jej dvakrát odmítli. Podél Ohře chtějí mít klidné odpočinkové místo s přírodními zákoutími pro sportování a vycházky obyvatel. Další elektrárna, která zcela změní obrázek břehu Ohře, do těchto představ nezapadá.

„Elektrárna má být navíc ještě třikrát větší než ta, která už je v Libočanech. Kvůli ní by došlo i ke vzdutí hladiny nad jezem, z řeky by se stalo jezero, změnil by se charakter krajiny,“ řekl Pavel Aschenbrenner, člen rady města Žatce.

Výstavba elektrárny v Žatci na pravém břehu by měla vyjít na 75 milionů korun. Povodí Ohře zprovoznění plánuje na rok 2009. Město a Povodí Ohře o ni budou dále jednat.

Povodí provozuje dvacet elektráren
Povodí Ohře nyní provozuje 20 malých vodních elektráren o celkovém výkonu 16,8 megawattu. „Výnosy z prodeje energie z vodních elektráren jsou pro nás podstatným zdrojem příjmů, už tvoří čtvrtinu tržeb. Příjmy z prodeje povrchové vody naopak klesají na současných asi 70 procent celkových tržeb,“ uvedl Jiří Nedoma.

Povodí Ohře vyrábí elektřinu například na vodních dílech v Kadani a Nechranicích. Další elektrárny jiných vlastníků stojí u jezů v Želině u Kadaně, Libočanech na Žatecku, Březně, Pátku a Košticích na Lounsku a v Hostěnicích na Litoměřicku.
 Petr Kinšt

http://www.denik.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů