Pátek, 29. března 2024

Japonci vypluli přes kritiku na lov velryb

Japonci vypluli přes kritiku na lov velryb
Ochránci přírody se bouřili, ale marně. Japonští velrybáři včera vypluli do jižního Pacifiku s cílem zabít desítky ohrožených velryb ve vodách Antarktidy.

Poprvé po více než čtyřiceti letech, kdy vešlo v platnost mezinárodní moratorium, chtějí například ulovit až padesát keporkaků, neboli velryb hrbatých.

Ty se v šedesátých letech ocitly na pokraji úplného vyhynutí.

"Velryby hrbaté žijí v úzce provázaných svazcích. I jedno úmrtí může mít značné následky," varuje Džuniči Sató, mluvčí ekologického hnutí Greenpeace, citovaný agenturou AP.

Kromě keporkaků má flotila v plánu ulovit přes tisíc dalších velryb, včetně desítek plejtváků myšoků, považovaných rovněž za ohrožené. Jde tedy o jeden z největších výlovů vůbec.

"Keporkaků v našich oblastech znovu velmi rychle přibývá," brání se mluvčí rybářů Hideki Moronuki. "Když jich zmizí padesát z desítek tisíc, nebude to mít žádný podstatný vliv na nic."

Biologové podle něj navíc budou mít díky výlovu možnost studovat jejich vnitřní orgány. Komerční lov velryb byl zastaven v roce 1986, ale Japonsko povoluje omezený lov za účelem vědeckého výzkumu. Od té doby tak bylo zabito více než 29 tisíc velryb. Japonci argumentují, že lov velryb je jejich národní tradicí.

Kromě Japonců nadále loví velryby i přes mezinárodní zákaz také Norové či Island.

Ekologičtí aktivisté se s novým výlovem nehodlají smířit. Rozhodli se čtyři japonská plavidla pronásledovat a kritizují také způsob, jakým jsou velryby loveny. Tedy harpunami, a často po několikahodinovém honu.

"Velrybářská flotila by měla okamžitě odplout zpět do Japonska. V opačném případě povedeme přímé, nenásilné akce, abychom lovu velryb zabránili," prohlásila aktivistka Greenpeace Karli Thomasová, která vede expedici na lodi Esperanza.

Sezona lovu potrvá do počátku příštího roku. Ta loňská skončila předčasně, koncem února, kvůli požáru na japonské vlajkové lodi flotily Nisšin Maru, při němž zahynul jeden člověk.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů