Čtvrtek, 28. března 2024

OPEC slibuje jistotu dodávek

OPEC slibuje jistotu dodávek
Veřejným příslibem poskytovat "přiměřené, dostatečné a včasné" dodávky ropy skončila včera vrcholná schůzka hlav států a vlád Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v saúdskoarabském Rijádu. Summit vyzval k boji proti chudobě ve světě a vyslovil znepokojení nad změnami klimatu a životního prostředí.

Závěrečné komuniké překvapivě neobsahuje žádnou přímou zmínku o oslabování dolaru, což je měna, v níž vývozci ropy účtují své platby. Podle agentury AFP se tak stalo na nátlak Saúdské Arábie, která odmítla požadavek Íránu, aby se OPEC zabýval možností stanovit světové ceny ropy v jiných měnách než v dolarech. Tento návrh podporovala i Venezuela.

Saúdská Arábie, která je největším spojencem USA v regionu Blízkého východu, se obávala, že jakákoli výslovná zmínka o důsledcích oslabování dolaru by vyvolala další pokles jeho kursu. Trvale oslabující dolar je příčinou nižších reálných zisků vývozců ropy. Írán už své obchody s ropou začal účtovat v euru, mimo jiné také proto, aby se vyhnul důsledkům amerických ekonomických sankcí vyhlášených kvůli jeho jadernému programu.

Co se týče ceny ropy, která nyní osciluje kolem úrovně 95 dolarů za barel, dala vrcholná schůzka OPEC najevo vůli spolupracovat s ostatními vývozci ropy v zájmu toho, aby "světové trhy byly vyvážené a s přijatelnými cenami".

Ještě před začátkem summitu členové OPEC oznámili, že v Rijádu se nebude jednat o zvýšení úrovně těžby ropy. Takové rozhodnutí by případně mohla přijmout prosincová ministerská schůzka kartelu v Abú Dhábí.

Hlavy států a vlád dvanácti zemí OPEC se sešly na vrcholném summitu teprve potřetí od založení kartelu v září 1960 v Rijádu. Šlo jim také o to pozvednout prestiž OPEC, která se nyní podílí na celosvětové produkci ropy (blížící se čtyřem miliardám tun ročně) asi 40 procenty. Během 70. let minulého století zásobovala OPEC světový trh asi ze 70 procent a měla velké rezervní těžební kapacity, takže mohla pružně reagovat na měnící se poptávku. Nyní je schopna rychle zvýšit těžbu pouze Saúdská Arábie, nejvlivnější člen kartelu.

Kartelu v minulosti konkurovali producenti těžící ropu ze Severního moře (Británie, Norsko), Mexiko a Rusko. V poslední době je to hlavně Kanada a zvýšit podíl chce i Rusko. Významné naleziště ropy objevila také Brazílie.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů