Sobota, 20. dubna 2024

Krajský úřad zrušil povolení k umístění supermarketu ve Skutči. Shledal jej nezákonným.

Krajský úřad zrušil povolení k umístění supermarketu ve Skutči. Shledal jej nezákonným.

SKUTEČ – Radnice ve Skutči utrpěla spolu s investory další prohru v kauze sporného supermarketu Plus v Družstevní ulici. Poté, co soud zastavil kácení stromů na ploše, kde měl obchod vyrůst, Krajský úřad Pardubického kraje nyní zrušil na stavbu územní rozhodnutí. Povolovací proces tak bude muset začít znovu. S umístěním supermarketu nesouhlasí Občanské sdružení Za zelenou Skuteč, protože stavba by zničila rekreační plochu a vynutila si vykácení padesáti stromů.

 

„Rozhodnutí krajského úřadu o našem odvolání je pro nás klíčové,“ komentuje zprávu předsedkyně Občanského sdružení Za zelenou Skuteč Miroslava Filipi, které poskytuje právní a odbornou pomoc Centrum pro podporu občanů Sdružení Arnika. „Společnost Agile, která pro Plus vyřizuje stavbu, teď nemá žádné platné povolení. Věříme proto, že je možné konečně otevřít diskusi o potřebnosti supermarketu i jeho umístění. Domníváme se, že nejlepším řešením by bylo nabídnout firmě pro stavbu jinou, vhodnější lokalitu,“ dodává Filipi.

 

„Odvolací orgán konstatuje, že při přezkoumání napadeného rozhodnutí a listinných důkazů obsažených v postoupeném spisu shledal taková porušení právních předpisů a práv účastníků řízení, že předmětné rozhodnutí lze kvalifikovat jako nezákonné,“ píše se v rozhodnutí krajského úřadu. Ten vytýká stavebnímu úřadu ve Skutči, že schválil umístění supermarketu na základě neúplných podkladů a opomenul v řízení majitele sousedního pozemku. Ve stavební dokumentaci i rozhodnutí samotném je pak řada nejasností, například není přesně popsána uvažovaná protihluková zeď.

 

O umístění supermarketu bude muset znovu rozhodovat stavební úřad ve Skutči, přičemž musí zohlednit závěry odvolacího řízení vedeného krajským úřadem Pardubického kraje. Místní občanské sdružení se stavbou zásadně nesouhlasí a je připraveno hájit zachování zelené plochy se stromy.

 

Společná tisková zprava OS Za zelenou Skuteč

a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů