Čtvrtek, 25. dubna 2024

18 pedagogů se minulý týden ve Vlašimi s Chraštickým ekocentrem učilo o konopí a ekologii

18 pedagogů se minulý týden ve Vlašimi s Chraštickým ekocentrem učilo o konopí a ekologii
Minulou středu se pedagogové na 7. pedagogické konferenci Výchova a vzdělání pro život, kterou pořádá ČSOP Vlašim za podpory Středočeského kraje mohli zúčastnit také výukového programu Chraštického ekocentra.

Cílem výukového programu Konopí – alternativní zdroj, jak ho ještě neznáte je odbourat předsudky vůči konopí a otevřít cestu pro jeho výukový potenciál. Program, který prohlubuje znalosti mj. o historii konopí, která k českým zemím patří, si vybralo 15 pedagožek a 2 pedagogové. Ve středočeské Vlašimi se sešli na celokrajské konferenci Výchova a vzdělání pro život, kterou pořádá místní ČSOP.

Program Chraštického ekocentra pracuje pomocí jednoduché vzdělávací metody, ve které se nejdříve probírá to, co o tématu účastníci vědí, co pro ně konopí znamená, co si pod tímto pojmem představují. Následuje práce ve skupinách, kdy každá skupina má k dispozici materiály k různým oblastem týkajícím se konopí. První skupina studuje botaniku konopí a jeho části, druhá se vzdělává v historii konopí, třetí skupina se učí, jak se konopí dříve tradičně zpracovávalo (na vlákno) a čtvrtá skupina se zabývá tím, proč je dnes konopí tak perspektivní ekologickou plodinou. Získané poznatky jsou ostatním předány formou prezentace, kdy se využívají názorné ukázky a doplňky nástrojů na zpracování konopí a konopných produktů. Osobnost lektorky pomáhá integrovat získané poznatky do smysluplného celku.

Aby program pedagogům utkvěl nejen v hlavě, ale i „v ruce“, je zakončen dílničkou, kdy si každý vyrobí z konopného vlákna ozdobičku podle svého vlastního umu. Program je vhodný pro jakoukoliv skupinu pedagogů a mohou si o něj požádat i školy z Příbramska, těm je totiž určen primárně.

"Pedagogové byli z programu nadšeni a to nás moc těší. I když se zdá, že o tom, co je konopí, není potřeba nikoho vzdělávat, stačily dvě hodiny, aby se pohled pedagogů na konopí velmi změnil. Moc se jim líbilo, když se dozvěděli, co je to vlastně "koudel" nebo "pazdeří“ či „dratev“ - slova, která z našich slovníků vymizela, ale stále se objevují v některých speciálních oborech či názvech. Konopí k naší zemi a zemědělství prostě patří. A co víc - je výbornou ekologickou alternativou do budoucnosti", říká Linda Klvaňová z Chraštického ekocentra.


Kontakt:
Mgr. Linda Klvaňová – vedoucí projektu, e-mail: info@zelenapumpa.cz, tel.: 774 432 075

Chraštické ekocentrum Zelená pumpa spojuje ekologickou osvětu široké veřejnosti s odborným ekologickým vzděláváním a agroporadenstvím. Jeho provoz je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Linda Klvaňová, Mgr.
Zelená pumpa - Chraštické ekocentrum
vedoucí projektu
Chraštice 7, 262 72
Tel.: 774 432 075, 318 695 384
Skype: lindaklvanova
ICQ: 300-329-634
www.zelenapumpa.cz
www.konopa.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů