Pátek, 19. dubna 2024

S jadernou energií jsem se mýlil

S jadernou energií jsem se mýlil

Když jsem na počátku 70. let pomáhal založit Greenpeace, byla pro mě i pro většinu mých krajanů jaderná energie synonymem jaderného holocaustu. Po 15 letech spoluodpovědnosti za vedení Greenpeace jsem se rozhodl hnutí opustit, protože jsem se již nedokázal ztotožnit se stále silnější snahou o odmítnutí udržitelného rozvoje a konsenzuální politiky ve prospěch neustálých konfrontací a narůstajícího extremismu. Dnes se považuji za rozumného ochránce životního prostředí, který podporuje politiku založenou nikoliv na emocích a dezinformacích, ale na vědeckém poznání a logickém uvažování.

Jádro je spolu s výraznější podporou obnovitelných zdrojů energetická kombinace nezbytná k zajištění udržitelnosti dodávek elektřiny v budoucnosti. Jádro se podle mě nakonec může stát klíčovým zdrojem energie, který ochrání naší planetu před negativním dopadem klimatických změn.

Klimatické změny úzce souvisí se získáváním energie z fosilních paliv, která pokrývají přibližně 85 procent světové spotřeby energie. Podívejme se blíže na největší globální zdroj skleníkových plynů: uhlí.

Ačkoliv je uhlí zdrojem levné elektřiny, jeho spalování, ke kterému dochází většinou za účelem výroby elektřiny, produkuje celosvětově asi devět miliard tun oxidu uhličitého ročně.

Uhelné elektrárny navíc způsobují kyselý déšť, smog, nemoci dýchacích cest, kontaminaci rtutí a vedle toho ještě zásadním způsobem přispívají k emisím skleníkových plynů.

Na druhou stranu díky 441 jaderným elektrárnám fungujícím po celém světě nejsou do ovzduší každoročně vypuštěny téměř 3 miliardy tun oxidu uhličitého, což odpovídá objemu výfukových plynů z více než 428 milionů automobilů.

Podle mého názoru bude nejpraktičtějším řešením agresivní program rozvoje obnovitelných zdrojů společně s jadernou energií. Zdroje pásmové dodávky elektřiny jsou z hlediska přenosové soustavy nezbytností, přičemž mezi reálně využitelné zdroje patří pouze voda, uhlí a jádro.

Větrná ani solární energie nemůže být zdrojem pro pásmové dodávky elektřiny z důvodu její nepravidelnosti a nespolehlivosti. Zemní plyn, další fosilní palivo, je již dnes příliš drahý. Pokud si uvědomíme, že volné kapacity pro výstavbu vodních elektráren jsou již téměř vyčerpány, jeví se na základě vyřazovací metody jaderná energie jako jediná reálně využitelná. Ve svém přesvědčení nejsem zdaleka sám. Autor teorie Gaia a přední odborník na atmosféru James Lovelock se domnívá, že jedině jaderná energie dokáže zabránit katastrofickým změnám klimatu. Zakladatel Whole Earth Catalogue Stewart Brand tvrdí, že ekologické hnutí musí přijmout jadernou energii s cílem snížit závislost na fosilních palivech.

Česká republika má šest jaderných reaktorů, které produkují asi 35 procent české elektřiny. Většina zbývající elektřiny pochází z uhelných elektráren a malého množství vodních elektráren. Česká republika má dnes jako jedna z mála členských zemí EU přebytek elektřiny a v její výrobě je již dlouho soběstačná. Situace se však i v Česku už brzy obrátí.

Stále víc států, organizací i jednotlivců po celém světě si dnes uvědomuje výhody jaderné energie. Protože klimatické změny se staly mezinárodním tématem číslo jedna, musíme všichni pro renesanci jaderné energie udělat vše, co je v naších silách.

AUTOR: Patrick Moore

Autor, zakladatel Greenpeace, dnes řídí poradenskou firmu Greenspirit Strategies

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů