Úterý, 23. dubna 2024

Petici za lepší třídění odpadu na jihu Čech podepsalo 3200 lidí

Petici za lepší třídění odpadu na jihu Čech podepsalo 3200 lidí

České Budějovice - Přes 3200 lidí podepsalo petici za lepší třídění odpadů z domácností na jihu Čech. V ní ekologové žádají, aby obyvatelé měli více možností recyklovat biologický odpad, třeba domácím kompostováním. Archy s podpisy iniciátoři kampaně předali v červnu vedení kraje. Dnes petici projednávali krajští zastupitelé. Shodli se, že hejtmanství bude dál s ekology pracovat na tom, aby se situace v regionu zlepšila.

"U nás se třídí v průměru 20 procent odpadu, kdežto v Rakousku a Německu kolem padesáti a v Dánsku je to dokonce asi 67 procent," řekla před zastupiteli Růžena Šandová z Hnutí Duha.

Nejvíce je podle ekologů třeba přidat v třídění bioodpadu, kterého je průměrně v nádobě na odpad až 40 procent. Zbytečně pak zabírá místo na skládce. Kraj by měl proto zajistit, aby lidé mohli třídit zbytky z kuchyní a zahrádek, schválit systém sběru roztříděného odpadu do pytlů a podporovat domácí kompostování.

Kampaň loni v srpnu vyhlásili ekologové z Hnutí Duha, sdružení Calla a Jihočeské matky. Očekávali, že se sejde do 5000 podpisů. Petici podepsali například ministři Karel Schwarzenberg a Martin Bursík i bývalá šéfka resortu školství Dana Kuchtová.

Podle organizátorů chybí důslednější systém recyklačních služeb. V obcích je i málo kontejnerů na tříděný odpad, a tak odpadky většinou končí na skládkách. Ekologové žádají, aby kraje více motivovalo obyvatele. Krajští úředníci přitom považují současný stav za dobrý.

"Podpořili jsme řadu projektů ke kompostárnám i různým fermentorům. Finančně jsme podpořili i bioplynové stanice. Odmítli jsme spalovnu odpadu v Mydlovarech," podotkl krajský radní Jiří Netík.

V Jihočeském kraji se podle ekologů třídí a recykluje zhruba deset procent komunálních odpadů. Přitom třeba v Hradci Králové je to třikrát a v rakouském Grazu dokonce pětkrát více. Hlavní překážkou jsou podle ekologů špatné recyklační služby. Zatímco popelnice stojí před každým domem, musejí Češi urazit v průměru 170 metrů ke kontejnerům na tříděný odpad. Lidé navíc nemají možnost třídit kompostovatelný odpad, jenž tvoří bezmála polovinu obsahu popelnic. Zhruba 80 procent odpadků přitom lze dál recyklovat.

www.hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů