Čtvrtek, 28. března 2024

Dnes neutrácejte, snížíte tím tlak na přírodní systémy

Dnes neutrácejte, snížíte tím tlak na přírodní systémy

PRAHA - Asociace ekologických organizací Zelený kruh nabádá: dnes neutrácejte, snížíte tím tlak na přírodní systémy.

Svátek antikonzumerismu se letos slaví již v 65 % populace a upozorňuje na fakt, že horních 20 % spotřebovává 80 % světových přírodních zdrojů.

Takzvaný den neutrácení, tedy Buy nothing day vznikl před patnácti lety v kanadském Vancouveru v neziskové organizaci Adbusters. Toto volné globální uskupení novinářů, aktivistů, studentů a umělců svou činností upozorňuje na to, že ideály západní civilizace se smrštily na nadměrnou spotřebu a materiální životní úroveň.

Proč právě 23 listopadu? Tento den nabírá na obrátkách v našich obchodech nákupní horečka. Svátky Vánoc, které mají uctít oslavy narození Spasitele, se dnes ctí hlavně nákupy a zvýšenou konzumací jídla a alkoholických nápojů.

Pomoci může každý, neplýtvat, kupovat kvalitní věci, které nemusí za rok vyhodit, lépe se o věci starat, aby mu déle vydržely.

„Uvědomělá skromnost znamená nejen menší tlak na přírodní systémy, ale vede i ke smysluplnější náplni volného času a úctě k tradicím“, říká Jana Krčmářová z Asociace ekologických organizací Zelený kruh.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů