Pátek, 26. dubna 2024

Škeblím utekla voda. Zachránili je hrázní s lopatkami

Škeblím utekla voda. Zachránili je hrázní s lopatkami

Brno - Příprava na vápnění Brněnské přehrady zahrnovala i práci, kterou by laik neočekával. Hrázní několik týdnů v gumácích a se speciální lopatkou z vesla vyráželi na odkryté břehy zachraňovat škeble, které se po upuštění vody ocitly na suchu.

Dřep, hod a vztyk. I tisíckrát

„Každý den jsme chodili a sbírali. Od rána do večera, někdy jich bylo i dva tisíce za den. Byla to taková rozcvička, ohnout se, zvednout škebli, hodit ji do vody a znovu,“ popisuje hrázný Jiří Havlíček.

Škeble říční se svými kolegy sbírá po upuštění přehrady každý podzim. Takovou úrodu jako letos ale on ani jeho kolegové nepamatují. „Normálně to bývají tak desítky škeblí, letos jsme jich ve čtyřech nasbírali 14 498, z toho asi devět set nám pomohli nasbírat i rybáři,“ nahlíží do záznamů.

Rekordní úrodu vydal záchranný transfer škeblí i proto, že hladina brněnské nádrže před začátkem vápnění mizela i kvůli předčasně nastartované zimě několikanásobně rychleji, než bývá obvyklé.

„Hladina se normálně upouští pomaleji a škeble si stihnou do vody dojít. Teď ale voda na mírnějších přístupech, třeba u Rokle, ustupovala i o třicet centimetrů denně a třeba u Sokolského koupaliště, kde jsou strmé břehy, to udělalo naráz několik metrů,“ vysvětlil nutnost sbírání Havlíček.

Kdyby tisíce škeblí zůstaly na suchu a letadla je následně posypala vápnem, nepřežily by. Díky záchranné akci je ale snížení hladiny ani práškování nijak nepoznamená.

Rekordní zásah měl také další následky. Neobvyklá úroda zachraňovaných živočichů donutila hrázné ke kutilství. Zatímco rybáři sbírali škeble do kýblů a ty potom vysypávali do vody, hrázní si vytvořili speciální „sběrátka“.

„Vyrobili jsme je z pádel z kajaku, která jsou lehká, a tím pádem ideální. Seřízli jsme je, aby byla užší, na boky přidělali plechy a vzniklou lopatkou škeble nabírali. Bylo to rychlejší a dalo se s tím dohodit i šest, deset metrů daleko,“ pochvaloval si Havlíčkův kolega Petr Hahn. „Máme to schováno, příště to zase použijeme,“ dodal.

Nejen nečekanou úrodu škeblí odhalily obnažené břehy. Jako každý rok se k upouštěné přehradě sjeli hledači pokladů s detektory kovu. A hrázní i porybní sbírali i méně příjemné „poklady“ - nejrůznější odpadky. „Lidi do vody nahážou všechno, staré železo, kočárky, pneumatiky, problém není ani najít tu munici i se zásobníky, brýle nebo třeba utopený mobil. I to jsme uklízeli,“ popisuje Havlíček už s menším nadšením.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů