Čtvrtek, 28. března 2024

Mokrá skládka zachránila kvalitu dřeva

Mokrá skládka zachránila kvalitu dřeva

V údolí pod zámkem Hluboká vyrostla jako důsledek zpracování gigantické kalamity v našich lesích „mokrá skládka dříví“. Upozornila na to dnes mluvčí státního podniku Lesy České republiky (LČR) Šárka Kubelková. Technologie mokré skládky přitom pomohla podle jejích údajů LČR zvládnout následky orkánu Kyrill. Inspiraci, jak zvládnout stav nouze, našli lesníci v zahraničí. Tam totiž běžně používají skladování dříví pravidelně skrápěného vodou již řadu let.

„Zaměstnanci LČR - lesní správy Hluboká v úzké spolupráci s vlastníkem plochy a technologie Lesy Hluboká nad Vltavou, a.s. zvládli zpracování kalamity stejně kvalitně jako jejich zahraniční kolegové. Nejlepším důkazem je totiž fakt, že dříví ve veřejné soutěži koupila nadnárodní firma,“ uvedla Kubelková. Vladimír Dolejský, pověřený vedením LČR k celé záležitosti dodává: „Celá operace je důkazem nejen šikovnosti zaměstnanců LČR, ale i naší vynikající spolupráce s privátním sektorem, kolegou Milošem Balákem a jeho spolupracovníky z Lesů Hluboká nad Vltavou, a.s. Zvolený postup skladování a následného prodeje dokazuje, že dříví z kalamity se nemusí znehodnotit a dá se pro jeho následné zpracování zachránit. Jsem také spokojen s dosaženým ziskem z celého projektu“. Podle Baláka je dlouhodobé skladování surového dříví na mokrých skládkách prakticky jediná možná varianta, kdy nedochází ke snížení kvality dřeva. „Základem úspěchu je však pečlivě a nepřetržitě prováděné „kropení“ dřeva, které se nám podařilo beze zbytku na této mokré skládce zajistit, a kvalita dřeva tak neutrpěla. V budoucnosti bychom velmi rádi s LČR s. p. spolupracovali při zajištění mokrého skladování dřeva kdekoliv v republice v případech, kdy kalamitní situace nastanou, protože jsme přesvědčeni a myslím si, že jsme o tom přesvědčili i odbornou veřejnost, že naše know-how mokrého skladování dřeva je opravdu na vysoké úrovni,“ konstatoval Balák.

V následujících dnech prodají podle mluvčí LČR i další mokré skládky v ostatních regionech republiky, na kterých skladují v současnosti asi 50 000 m3 dříví. O odvozu dříví si již rozhodnou jeho noví majitelé, kteří ho mohou zvolenou technologií skladovat další dlouhé měsíce.


Zdroj: Agris
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů