Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelená vzpoura proti Bursíkovi

Zelená vzpoura proti Bursíkovi

Dvě poslankyně pohrozily, že nepodpoří státní rozpočet * Bursíkova opozice chce za ministryni Zubovou

PRAHA Ve Straně zelených to vře. A na vnitrostranické problémy by mohla doplatit celá koalice. Dvě zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová totiž pohrozily, že nepodpoří státní rozpočet.

Spor, který se dlouho odehrával jen uvnitř strany, včera vypukl před televizními kamerami. Exminitryně školství Dana Kuchtová a bývalý náměstek z téhož resortu Martin Tichý totiž svolali mimořádnou tiskovou konferenci. Na ní oznámili, že se předseda Martin Bursík snaží vyšachovat stranické orgány a narušit vnitrostranickou demokracii.

„Myslím si, že strana teď prochází velmi složitým obdobím,“ uvedla Kuchtová.

Bursíkova opozice se nyní snaží obsadit uvolněné místo ministra školství.

Favoritkou rebelů je poslankyně Olga Zubová.

„Pokud se tak nestane, je možné, že dvě poslankyně nepodpoří rozpočet,“ pohrozil Matěj Stropnický, člen republikové rady Strany zelených, který si spolu s novináři přišel poslechnout brífink Bursíka. Ten ale problémy nevidí tak dramaticky. „Tohle jsou vzkazy přes média,“ tvrdí šéf zelených.

Zubová kromě rozpočtu váhá i s tím, jak se zachová při hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala ČSSD. „Zatím chybí dva ministři, tak uvidíme, jak bude vláda v době hlasování o důvěře vypadat,“ řekla. Její postoj ale kritizují lidovci. „Pokud by to spojovala s osobními ambicemi stát se ministryní, tak se mi tomu ani nechce věřit,“ řekla předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová.

Další rebelující poslankyně Jakubková odmítá spojovat své postoje se stranickými spory. „To, že váhám s podporou, je pravda, ale musím vyvrátit, že by to souviselo s personálními otázkami kolem ministerstva školství,“ řekla LN.

O rozpočtu se bude hlasovat na schůzi sněmovny, která začne v úterý. Koaliční partneři zelených jsou zatím klidní. „Žádných komplikací se neobávám,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Problémy ve Straně zelených předznamenala rezignace předsedy republikové rady Dalibora Stráského. Ten se pro odchod rozhodl potom, co na neděli svolal a následně odvolal zasedání rady. Podle dostupných informací změnil názor po rozhovoru s Bursíkem.

Nová republiková rada by měla proběhnout příští neděli. Její členové trvají na tom, že právě zde chtějí vybrat nového ministra školství. Bursík už ale dal najevo, že na její zasedání čekat nebude. „U mě se rozhodování neřídí tím, kdy bude nebo nebude svolána republiková rada. Jak vidíte, tak v tom panuje určitý chaos, a kdybych na to měl vázat rozhodování o ministrech, tak bychom asi nepůsobili dobrým dojmem,“ řekl Bursík.

Sám Bursík zatím nesouhlasil s žádným kandidátem, kterého na školství prosazovala jeho stranická opozice. Odmítl bývalé poradce Kuchtové Dušana Lužného, nepřímo i Zubovou. Z ministerstva, které dočasně vede, vyhodil náměstka a místopředsedu strany zelených Martina Tichého. Danu Kuchtovou premiér odvolal začátkem října kvůli zpoždění s přípravou čerpání evropských peněz.

MARIE VALÁŠKOVÁ

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů