Pátek, 26. dubna 2024

Odborníci zkoumají vodní zdroje v Ústeckém kraji a Sasku

Odborníci zkoumají vodní zdroje v Ústeckém kraji a Sasku

ÚSTECKO / SASKO - Odborníci na české a německé straně společné hranice v Ústeckém kraji a v Sasku zjišťují, jak jsou na tom tato území se zásobami pitné vody. V Česku odborníci zkoumají 851 kilometrů čtverečních v Krušných horách a 283 kilometrů čtverečních ve Šluknovském výběžku. Podle náměstka hejtmana Petra Fialy je průzkum důležitý, aby bylo možné ochránit vodní zdroje na obou stranách hranic.

Průzkum má být hotový na konci letošního roku. Jeho data mají sloužit především orgánům státní správy a samosprávy například při posuzování různých projektů. Na jejich základě budou moci říci, zda by projekt nemohl narušit nebo znečistit vodní zdroje na české i německé straně hranice. Data také využívají studenti ústecké univerzity, kteří na jejich základě vypracovali již tři bakalářské práce.

Oblast Krušných hor je na vodu bohatá. Ředitel Severočeských vodovodů a kanalizací Ondřej Beneš před nedávnem řekl, že v ústeckém regionu je na rozdíl od jiných krajů České republiky pitné vody nadbytek a lidé se nemusejí bát o její zásoby.

V budoucnu se může česká a německá spolupráce v oblasti pitné vody ještě více rozšířit. V současné době obě strany vedou jednání o tom, jestli by nebylo možné dodávat vodu až do saského města Chemnitz z přehradní nádrže Přísečnice, která leží v Krušných horách na Chomutovsku. Česká strana by měla zájem do Německa dodávat již hotovou pitnou vodu.

http://www.ustecko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů