Úterý, 16. dubna 2024

Jihlavské sídliště sužuje nadměrný hluk

Jihlavské sídliště sužuje nadměrný hluk

JIHLAVA - Aby se jim v noci spalo lépe, dávají si špunty do uší. Řeč je o některých obyvatelích paneláku na adrese Březinova 117 na největším jihlavském sídlišti Březinky. V článku najdete INFOGRAFIKU (měření hluku) a AUDIO (názory dotčených obyvatel).

U domu, který stojí u kruhového objezdu na Kalvárii, naměřili pracovníci zdravotního ústavu nejvyšší hluk ve dne i v noci. Jde o hluk nadlimitní. Druhým nejvíce postiženým objektem je dům na adrese Březinova 14 poblíž křižovatky u Lidlu. Tam není splněn limit v noci.

Výsledky dostanou hygienici
„Výsledky předáme hygienikům. Ve spolupráci s nimi probereme možná opatření,“ přislíbil náměstek primátora Radek Vovsík.

„Věřím, že se projeví pozitivně propojení dosud slepých ulic. To rozmělní dopravu a ušetří Okružní ulici od řady osobních aut,“ dodal Vovsík. Určití obyvatelé postižených paneláků si tím nejsou zas tak jisti. Obávají se, že hluk u jejich domů kvůli propojení ulic Na Kopci a Březinova naroste.

Obava z propojení silnic
„Jak se to propojí, to bude daleko horší,“ poznamenala Květoslava Doupovcová. „Protihlukovou stěnu bych nestavěla. To budeme jak v nějakém bednění,“ podotkla.

„Navrhuji určitě vyloučit nákladní dopravu,“ přeje si Věra Cejnková.

„A jak chtějí také spojit Březinovu ulici s parkovištěm u obchodního střediska, kdo o tom rozhodoval?“ ptal se Pavel Půža. „V Okružní bych jinak určitě omezil i motorky, omezil rychlost a kontroloval její dodržování kamerou,“ dodal.

Stavební práce začaly
Práce na propojení ulic na Březinkách již začaly. „Běží zemní práce, všude by mělo hotovo do konce května 2008, přičemž máme příslib od stavební firmy, že to jednodušší propojení mezi ulicí Březinova a nákupním centrem za zhruba 900 tisíc korun by měli stihnout už do konce prosince letošního roku,“ popsal Radek Vovsík.

Měření hluku? V šesti místech
„Měřilo se na šesti bodech, z toho jeden ve dne a pět v noci nesplnilo limity. Řádově o pár decibelů,“ vyčíslil ještě výsledky měření hluku náměstek primátora.

„Až bude zprovozněn jižní obchvat, budeme v Okružní osazovat značky zákazu vjezdu nákladních vozidel kromě dopravní obsluhy a zásobování,“ zmínil mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Měření hluku zadal jihlavský magistrát, vyšlo na 208 tisíc korun. „Teď se také bude měřit Pávovská ulice,“ doplnil náměstek primátora Radek Vovsík.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů