Čtvrtek, 25. dubna 2024

ERU: Distribuce elektřiny zdraží až o pět procent

ERU: Distribuce elektřiny zdraží až o pět procent
Poplatky za přenos a distribuci elektřiny vzrostou podle analytiků v příštím roce o čtyři až pět procent. Už od ledna tak domácnosti za elektrickou energii zaplatí zhruba o deset procent více než letos. Do ceny se totiž nově promítne i ekologická daň.

Regulovanou složku ceny, která se na celkových platbách domácností za elektřinu podílí asi polovinou, zveřejní Energetický regulační úřad dnes. Předseda regulačního úřadu Josef Fiřt ale již v létě připustil, že poplatky pro příští rok bude nutné zvýšit více než na letošek.

"Letos jsme ještě udrželi regulované položky jen o 1,2 procenta vyšší než v roce předtím, ale pro rok 2008 již musíme započítat vyšší náklady na přenos elektřiny a distribuci," uvedl tehdy Fiřt.

Energetická společnost ČEZ, která dodává elektřinu zhruba třem pětinám českým domácností, zdraží od ledna elektřinu o 14,4 procenta. Další velcí domácí prodejci elektřiny zatím cenu pro příští rok neoznámili, vyčkávají na pondělní rozhodnutí regulačního úřadu. Nárůst se ale zřejmě nebude příliš lišit od toho, co představil ČEZ.

Domácnosti si příští rok budou muset sáhnout hlouběji do kapsy i za další druhy energie, od plynu přes uhlí až k centrálnímu zásobování teplem. Lidé zaplatí měsíčně o stokoruny více, energie podraží podle odhadů v průměru o desetinu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů