Úterý, 16. dubna 2024

NEJVĚTŠÍ POLSKÁ ELEKTRÁRNA NA BIOPLYN BUDE POUŽÍVAT MOTORY JENBACHER OD GE ENERGY

NEJVĚTŠÍ POLSKÁ ELEKTRÁRNA NA BIOPLYN BUDE POUŽÍVAT MOTORY JENBACHER OD GE ENERGY
Kogenerační elektrárna bude dodávat elektřinu a teplo do továrny na výrobu bioetanolu

JENBACH, RAKOUSKO, 27. listopadu 2007 – Společnost GE Energy dodá dvě kontejnerizované kogenerační jednotky na výrobu elektrické energie, a to včetně motorů Jenbacher, které spalují bioplyn a jsou certifikovány v rámci programu ecomagination, do továrny na výrobu bioetanolu situované v městě Liszkowo asi 250km severozápadně od polské metropole Varšavy. Vlastník této kogenerační elektrárny na bioplyn, společnost Agrogaz Sp. zo.o., je účastníkem ekologického certifikačního programu, v jehož rámci Polsko získává dotace za každou MWh energie vyrobenou z obnovitelného zdroje.

Kogenerační elektrárna o výkonu 2.18 MW využívá bioplyn vzniklý zejména při fermentaci zbytkového bioetanolu z továrny Gorzelnia Liszkowo a z něj pak vyrábí elektřinu, páru a zajišťuje ohřev vody pro výrobní postupy v továrně. Projekt, jehož dokončení je naplánováno na červenec 2008, je dosud největší polskou elektrárnou na bioplyn.

„Jde o významný projekt, který mimo jiné jasně dokazuje schopnosti bioplynových

motorů Jenbacher společnosti GE a naznačuje další potenciální možnosti výroby elektřiny z bioplynu v Polsku, které mohou významně pomoci jak v polských, tak celoevropských iniciativách usilujících o snížení emisí,“ prohlásil generální ředitel divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy Prady Iyyanki.

Společnost Agrogaz je společným podnikem firmy Aufwind Schmack GmbH Neue Energien se sídlem v německém Regensburgu a polského dodavatele energie Polenergia. Společnost KG Aufwind Schmack, jež výstavbu elektrárny zajišťuje, je partnerem společnosti Schmack Biogas AG z německého Schwandorfu – ta je předním německým dodavatelem zařízení pro továrny na bioplyn.

V září 2007 společnost KG Aufwind Schmack koupila dvě kontejnerizované jednotky Jenbacher JMC 320 GS-B.L. od firmy KWE-Technika Energetyczna Sp. zo.o., jež je autorizovaným distributorem plynových motorů Jenbacher v Polsku.

Divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy je předním výrobcem plynových pístových motorů, motorgenerátorů a kogeneračních systémů pro výrobu elektrické energie. Plynové motory Jenbacher společnosti GE fungují na zemní plyn nebo na široké spektrum speciálních odpadních plynů, a to včetně bioplynu a skládkového plynu.

Pro více informací prosím kontaktujte:

Ondřej Hampl
Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants
420 224 251 555
ondrej.hampl@mmdcee.com

Martina Streiter      
GE Energy        
Jenbacher plynové motory      
43 5244 600 2470      
martina.streiter@ge.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů