Čtvrtek, 28. března 2024

Svět se chystá na "klimatický" summit na Bali

Svět se chystá na "klimatický" summit na Bali
Kjótský protokol je mrtvý, ale co ho nahradí? O tom budou diskutovat téměř dva týdny zástupci celého světa na summitu o klimatických změnách, který příští týden začne na Bali.

Velký pokrok prý nelze očekávat. "To, čeho se na Bali může dosáhnout, je dohoda na cestovní mapě pro budoucnost," tvrdí Rádžendra Pačaurí, který vede Mezinárodní panel pro změny klimatu (IPCC), jenž byl nedávno oceněn Nobelovou cenou míru.

Již teď je však zřejmé, že uskutečnění "cestovní mapy" pro boj s klimatickými změnami může být skoro tak obtížné jako realizace stejně pojmenovaného dokumentu, jenž má nastartovat mírový proces na Blízkém východě.

Podle Kjótského protokolu měly průmyslové země snížit emise skleníkových plynů do roku 2010 o zhruba pět procent v porovnání s rokem 1990. Spojené státy a Austrálie na to však nepřistoupily.

Situaci ale nyní poněkud změnilo to, že australské volby vyhráli labouristé Kevina Rudda a ten by Kjótský protokol ratifikoval. USA proto se svým postojem budou více osamoceny.

Optimisté přesto doufají pouze v to, že summit na Bali zahájí dvouletý proces intenzivních vyjednávání o dohodě, která by pak Kjótský protokol nahradila.

Administrativa amerického prezidenta George Bushe se však nezdá být nakloněna tomu, že by se zavázala dodržovat mezinárodní smlouvu o redukci emisí.

Paula Dobriansky, náměstkyně americké ministryně zahraničí, prohlásila, že každá země by si při snížení produkce skleníkových plynů měla stanovit "vlastní mix opatření".

To se podle kritiků takového přístupu rovná tomu, jako bychom řidičům řekli, ať na dálnici snižují rychlost podle toho, jak to sami považují za správné.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů