Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakušany přijdou emise draho
Rakousko bude stát nesplnění jeho závazků v ochraně ovzduší, přijatých na konferenci v japonském Kjótu, nejméně 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard Kč). Uvádí to ve včera zveřejněné expertize rakouský odborník Stefan Schleicher. Podle tohoto vědce, který je mimo jiné zástupcem vlády ve Fondu na ochranu ovzduší, jde o minimální odhad. "Náklady by mohly být ještě mnohem vyšší," uvedl Schleicher.

Americká internetová společnost Google chce příští rok investovat do výzkumu a vývoje využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny desítky milionů dolarů. Další stovky milionů USD chce investovat do průlomových projektů v této oblasti. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.
"Naším cílem je vyprodukovat jeden gigawatt energie, tedy množství dostačující k zásobování města velikosti San Francisca, a to levněji než stejný objem produkovaný z uhlí. Doufáme, že se nám tento cíl podaří splnit v horizontu několika let a nikoli desetiletí," uvedl spoluzakladatel firmy a prezident pro produkty Larry Page. Firma podle něj očekává, že jí tyto aktivity přinesou zajímavé obchodní příležitosti.

Domácnosti v Děčíně už nebudou od počátku příštího roku platit svoz odpadů. Zrušení poplatků schválili děčínští zastupitelé. Od příštího roku tak bude Děčín veškeré náklady za likvidaci odpadů hradit ze svého rozpočtu. To představuje asi šestatřicet milionů korun ročně.
V Děčíně lidé za odpad dosud platí pět set korun ročně. Město ale eviduje zhruba devět tisíc dlužníků, od kterých musí vymáhat skoro patnáct milionů korun. To administrativu související s úhradou poplatků za odpad ještě komplikuje.
Zrušení poplatku v Děčíně prosadila ODS, která bezplatný svoz odpadků slíbila ve svém volebním programu. Ostatní města v děčínském regionu budou poplatky vybírat i nadále, žádné z nich o zrušení této povinnosti neuvažuje.

Nové využití pro Vodárenský les má město Svitavy. Zřídí v něm naučnou stezku a bude sloužit jako část lesoparku. Pokračuje redaktorka Věra Pavlasová.
"Vodárenský les se stane místem nejen pro odpočinek, ale i pro výuku dětí. Ještě v nedávné minulosti nebylo toto místo pro veřejnost volně přístupné, podotýká místostarostka Svitav Marcela Sezemská. "Bylo to ochranné pásmo vodovodu a proto ten les nebyl přístupný veřejnosti. Celá ta oblast má 22 hektarů." Na vodárenský les má město už v těchto dnech připraveny dva projekty. První se týká rekonstrukce a modernizace stávajících nezpevněných lesních cest. "Druhý projekt znamená vybudování naučné stezky, včetně informačních tabulí. Tady ta oblast je velmi bohatá na floru, jsou tam různé dřeviny, různé ekosystémy, tak se domníváme, že tady les by byl i učebnicí přírodopisu."

Zálohy budou
Ministerstvo životního prostředí má zpoždění s přípravou novely zákona o obalech, která by měla zavést zálohy na jednorázové plastové PET lahve a plechovky. Letos to nebude, MŽP hovoří o polovině příštího roku. Požádalo o změnu termínu předložení vládě. Záměr zálohovat PET lahve však zůstává v platnosti.

O jádru v Bratislavě
Evropské jaderné fórum se tento týden konalo v Bratislavě, příští zasedání má být v Praze. Výsledkem jednání bude doporučení pro Evropskou komisi na další postup v jaderné energetice. Fóra se zúčastnil jak český, tak slovenský premiér, jadernou energetiku podpořil i český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Do Bratislavy přijeli i odpůrci jádra z České republiky, mj. Jihočeské matky. Ty protestovaly proti jaderné propagandě. Evropa by podle nich měla klást důraz na výstavbu menších diverzifikovaných zdrojů.

V žebříčku měst s bezvadným přístupem k životnímu prostředí je prý nejlepší na světě Kladno, alespoň podle britské organizace LivCom. Rudá záře zhasla, a to asi dělá přírodě dobře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů