Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ašská radnice přispěje lidem na domovní čistírny odpadních vod

Ašská radnice přispěje lidem na domovní čistírny odpadních vod

Aš (Chebsko) - Až 30 000 korun budou zřejmě moci získat obyvatelé rodinných domů v Aši na pořízení domovních čistíren vod v lokalitách, kde není zavedena kanalizace. Město chce takto ušetřit desítky milionů korun, které by stálo prodloužení kanalizace do odlehlých míst města, řekl dnes novinářům starosta Dalibor Blažek.

"Ve správním území města jsou lokality, kde není možné, aby se lidé připojili na veřejnou kanalizaci. Většina domů pak vypouští odpad v rozporu se zákonem o vodách. Přitom získat dotaci na vybudování kanalizace v osadách, které mají jen pár set obyvatel, není možné," uvedl Blažek.

Městská rada proto navrhuje, aby se z peněz, které město každoročně dává do fondu výstavby a oprav bytů, část věnovala na nevratné dotace na pořízení domovních čistíren. Podle návrhu by město poskytlo až polovinu nákladů, nejvíce však 30 000 korun. Běžná cena čistírny se pohybuje mezi 20 000 až 40 000 korun.

Aš dává do fondu oprav bytů ročně zhruba jeden milion korun. Pokud zastupitelé návrh rady schválí, na čistírny by mělo jít 500 000 korun ročně.

Pokud by o dotace byl zájem, město by vyřešilo problém s chybějící kanalizací v odlehlých částech města. Majitelům domů by se zase tím, že nebudou muset platit za stočné, časem náklady na pořízení čistírny vrátily zpět.

Podle Blažka by vybudování kanalizace všude tam, kde by byla potřeba, stálo desítky milionů korun, které by chyběly jinde. V okolí Aše jde hlavně o osadu Kopaniny.

Pavel Peňás

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů