Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kassel se stane prvním německým velkoměstem zcela zásobovaným pouze elektrickou energií z obnovitelných zdrojů. Město s 200.000 obyvateli bude zásobováno elektrickou energií pocházející z vodních elektráren ve Skandinávii. Změna energetických zdrojů nepřinesla obyvatelům a firmám ve městě zvýšení cen, a to díky dlouhodobým smlouvám s dodavateli a velkým objemům nakupované energie.

Sice bez zranění, ale zato s velkou ekologickou škodou skončila v pátek po poledni nehoda dvou kamiónů na hraničním mostě dálnice D2 nedaleko Lanžhota na Břeclavsku. Německý řidič rakouského kamiónu zřejmě pozdě reagoval na brždění před ním jedoucího speciálu s naloženým havarovaným kamiónem.
Němcův MAN doslova najel na trajler, kde kromě svého vozu poškodil i naložený Iveco Stralis.
Z kamiónu při nehodě vyteklo asi devět set litrů nafty, která navzdory včasnému zásahu hasičů natekla pod most do těsného sousedství slepého ramene řeky Moravy.
Podle prvních odhadů bude jen náprava ekologické havárie stát kolem tří set tisíc korun. Přibližně stejná škoda vznikla na havarovaných vozidlech.

Sněmovna posoudila několik mezinárodních smluv a návrhů novel, mimo jiné normu, která stanovuje rozsah informování veřejnosti o průmyslovém znečištění. O osudu této předlohy rozhodne asi příští týden. Oproti původním plánům nakonec poslanci nejednali o zahraničních misích české armády v příštím roce a debatu odložili. Odpoledne dolní komora schůzi přerušila do úterý, kdy se sejde k hlasování o opozičním návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Na Základní škole v Přibyslavi byla nedávno vyhlášena soutěž pro žáky, mohou se jí účastnit jednotlivci nebo celé třídy.
V soutěži jednotlivců mají žáci za úkol vyrobit co nejhezčí výtvarné dílo s odpadovou tematikou, zatímco třídy soutěží ve sběru papíru a hliníkové folie. Třída, která bude mít sběru nejvíce, vyhraje hlavní cenu, kterou jsou volné vstupenky do vodního ráje nebo do ZOO.
Pro jednotlivce bude hlavním lákadlem první cena robustní koloběžka. Ale i pro ostatní soutěžící jsou připraveny další zajímavé ceny.
Některé třídy se do sběru ihned aktivně zapojily, žáci sbírají různé krabice, kartony, noviny či časopisy, ale také hliníkové příbory nebo víčka od jogurtů.
Díky této soutěži se žáci naučí třídit odpad a také všechno co nasbírají, přijde k recyklaci.
Soutěž bude zakončena 18. prosince, kdy proběhne vážení nastřádaného papíru a vyhlášení vítězné třídy i jednotlivce.

Hotelový řetězec Hilton Garden Inn na více než 340 místech v Severní Americe nově nabízí kávu v šálku vyrobeném z recyklovaného papíru. Ekologicky šetrný šálek je potažený fólií na obilné bázi, čímž je jeho výroba daleko šetrnější k přírodě: k výrobě není totiž potřeba tolik energie a rovněž produkce skleníkových plynů je daleko nižší než u klasických šálků. Díky fólii na přírodní bázi je také možné použité šálky znovu zpracovat, takže neskončí na skládce. Američané spotřebují víc než 16 bilionů papírových šálků s horkými nápoji ročně.

Praha/Prezident Václav Klaus v pondělí hostil republikánského senátora Jamese Inhofea z Oklahomy. Právě on je znám jako tvrdý odpůrce názoru, že oteplování mají na svědomí skleníkové plyny a další znečišťování životního prostředí. S prezidentem Klausem si v názorech na ekologii notuje a jeho názory podporuje.

Střílet, nebo nestřílet?
V listopadu se pohádali myslivci a ochránci přírody. Zatímco ochránci chtěli střílet přemnoženou zvěř, myslivci tvrdili, že spárkatá zvěř přemnožená není. Hned nato však vyrazili na velké hony.

Ostrov a hráz
Ekologové mysleli také na ryby. Při otevření obtokového kanálu v Olomouci jim v něm nechali místo, kudy mohou proplouvat. Říká se mu rybochod. Nový kanál zároveň vytvořil z kusu země nový ostrov. Nyní pro něj můžete navrhnout jméno v soutěži Olomouckého deníku.

Ovzduší se zhoršilo
V minulém měsíci přišli odborníci na to, že naše povětří už není, co bývalo. Množství škodlivých emisí i prachu je v Olomouci vyšší. Důsledkem jsou alergie. Dobrý vítr by potřebovaly i větrníky nad Šternberkem, jejichž vrtule mají dělat z větru elektřinu. Devět 150 metrů vysokých stožárů na kopci bude, přesto že je tam někteří místní ani chataři nechtěli.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů