Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výrobci spotřebičů budou zřejmě muset při jejich konstrukci a výrobě splňovat přísnější požadavky na ochranu životního prostředí. Změnu přináší novela zákona o hospodaření energií, kterou doporučil Senátu schválit jeho hospodářský výbor.
Novela výrobcům nařizuje informovat spotřebitele nejen o tom, kolik energie je zapotřebí na provoz výrobku, ale na celý jeho životní cyklus od výroby po likvidaci. Tento takzvaný ekodesign se má týkat nejen elektrických spotřebičů. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by se měla norma v prvních třech letech týkat 14 výrobků. Zpočátku má jít hlavně o nejběžnější domácí spotřebiče, jakými jsou pračky nebo ledničky.

Návrh snížit emise skleníkových plynů v tuzemsku do roku 2050 o rovných 50 procent proti stavu v roce 2000 ve sněmovně neuspěl. Dolní komora jej autorům z řad poslanců ČSSD a KDU-ČSL vrátila k dopracování. Závazek na razantnější snížení emisí, než jaké zatím určila vláda, chtěli poslanci stanovit v zákoně o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.
Předkladatelé, mezi nimiž je kromě sociálních demokratů i bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), míní, že Česká republika by si měla stanovit ambicióznější plán snižování emisí, protože stále patří mezi největší znečišťovatele v této oblasti.

Za posledních deset let vysadili rybáři do českých řek více než dva miliony kusů lososích plůdků za asi 15 milionů korun. Většinu hradila Agentura ochrany přírody a krajiny a ministerstvo životního prostředí, podílel se i Český rybářský svaz. Hlavní úkol projektu byl návrat lososa do českých řek. To se podařilo splnit už v roce 2002, kdy rybáři ulovili několik dospělých jedinců, kteří se vrátili do řek, v nichž vyrostli.

V sousedství berlínské zoologické zahrady bude stát obří vyhlídkové kolo, jehož stavbu včera zahájil primátor Klaus Wowereit. Kolo bude vysoké 185 metrů a roztočit by se mělo koncem roku 2009.
Ochránci přírody přitom mimo jiné namítali, že ocelový kolos naruší intimní život nosorožců a zabrání migraci ptáků.

Sen o nekonečném snižování energetické náročnosti je podle prezidenta Václava Klause nesmyslem a je třeba to říkat nahlas. "Nedovedu si představit vývoj naší země bez jaderné energetiky," uvedl prezident při slavnostním opětovném otevření pracoviště školního reaktoru VR-1, kterému jaderní fyzikové říkají familiárně Vrabec.

Krajská rada včera schválila novou přírodní památku, je jí mokřad Trkmanec-Rybníčky. „Lokalita ležící severozápadně od Břeclavi je velmi zajímavé místo s kriticky ohroženými druhy rostlin, jako je pcháč žlutoostenný, solenka Walerandova nebo starček zlatý,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. V mokřadu, v němž nyní začnou platit zákazy a omezení chránící místo před civilizačními vlivy, žijí také ohrožení živočichové, například bukač velký, bukáček malý, skokan skřehotavý nebo střevlíkovití brouci.

Déšť a tající sníh zvedly horní toky některých řek, a to především v Krkonoších a na Šumavě. Třetího povodňového stupně, tedy ohrožení, dosáhlo Labe v Brodu a krátce také Otava v Sušici na Klatovsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů