Pátek, 19. dubna 2024

Žadatelé ze Zlínského kraje chtějí na ekologii 1,5 miliardy korun

Žadatelé ze Zlínského kraje chtějí na ekologii 1,5 miliardy korun

ZLÍNSKÝ KRAJ - Obce a další žadatelé ze Zlínského kraje chtějí na své ekologické projekty dotace 1,529 miliardy korun. Státní fond životního prostředí (SFŽP) eviduje celkem 42 projektů ze Zlínského kraje, všechny mají šanci získat peníze z nového operačního programu. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí SFŽP Jana Kulísková.

Operační program Životní prostředí disponuje 150 miliardami korun, dotace je z něho možné získávat do roku 2013. Dotace z již uzavřené první výzvy jsou určeny na ochranu vody a ovzduší, využití obnovitelných zdrojů energie, odstraňování starých ekologických zátěží, odpadové hospodářství či environmentální výchovu.

Celkem SFŽP eviduje v první výzvě 688 žádostí, požadovaná podpora činí 18,1 miliardy korun. K dispozici je přitom 20 miliard korun. "Projekty, které splní podmínky, tak mají velkou šanci uspět," řekla Kulísková. Zhruba 70 procent všech žadatelů tvořily obce. SFŽP již zahájil druhou vlnu příjmu žádostí o dotace z tohoto operačního programu.

V první výzvě předložily společný projekt například obce Horní Lhota, Dolní Lhota, Sehradice a Slopné. Chtějí dokončit výstavbu stok a postavit společný přivaděč na čistírnu v Luhačovicích. S projektem za zhruba 220 milionů korun jim pomáhá i kraj, vyřešení problému s odpadními vodami totiž zlepší kvalitu vody v nedaleké rekreační přehradě.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů